Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că în urma modificărilor legislative, administratorii de imobile trebuie să devină administratori de condominii. „În conformitate cu Avizul nr. 55196/RG/1866/ DPOCMP/2018 «se redenumește ocupația de administrator imobile, cod COR 515303, și noua denumire a ocupației va fi administrator de condominii, cod COR 515303. Ocupația de bază își va păstra poziția în grupa de bază 5153 – administrator clădiri”, susținea Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative ca urmare a unei adrese primite de la Ministerul Dezvoltării. În continuare, aceasta a ținut să precizeze că administratorii care deja au promovat examenul și au dobândit atestatul pe perioada nedeterminată, obținând calificarea de administrator de imobile, devin automat administratori de condominii. „Viitorii candidați la profesia de administrator de condominii vor face cursul prevăzut de Legea nr. 196/2018, pentru vechii administratori profesia fiind un drept câștigat, cel puțin pâna la momentul apariției standardului ocupațional aferent ocupației de administrator de condominii, conform adresei 7477A/20.11.2018, primite până la acest moment și în conformitate cu art. 108, din Legea 196/2018”, mai spunea, recent, Dorina Lupșe.

Pe repede-nainte

Până aici totul este destul de clar, nu-i așa? Problema este însă că, în Ajunul Crăciunului, când toată lumea se pregătea de Sărbători, pe adresele uniunilor asociațiilor de proprietari din țară a venit o altă adresă, tot de la Ministerul Dezvoltării, prin care se solicita în teritoriu, pe repede-nainte, propuneri privind standardul ocupațional al viitorilor administratori de condominii. S-a dat și un termen limită: 15 ianuarie. Asta, în condițiile în care este vorba despre studierea unei documentații stufoase, iar cei care și-au reluat activitatea profesională înainte de Sf. Ion, sunt destul de puțini. Deci organizațiile profesionale au practic la dispoziție cam o săptămână, pentru a face propuneri. „Cei de la Ministerul Dezvoltării ne-au trimis adresa prin care ne cer să facem propuneri privind standardul ocupațional în Ajunul Crăciunului. Asta, așa, să nu spunem că nu ne-au cerut părerea. Sunt lucruri făcute în stilul lor, în condițiile în care organizațiile asociațiilor din țară își reiau activitatea abia pe 7-8 ianuarie”, susține Dorina Lupșe.

Peste o mie de ore de cursuri

La o primă privire aruncată asupra documentației trimise de la București, aceasta susține că pe viitorii administratori de condominii îi paște cursuri de peste 1.000 de ore. „Vor să-i pună acum pe administratori să facă cursuri de 1.080 de ore, ceea ce înseamnă vreo șase-șapte luni. Vom citi cu atenție tot ceea ce ne-au trimis și vom face propuneri. Vom fi foarte atenți, să vedem ce putem face. Sperăm doar să le citească și să țină cont de ele, nu să procedeze cum au procedat cu Legea Asociațiilor de Proprietari. Să realizezi un standard ocupațional presupune timp. Trebuie ca proiectul să fie trimis la Autoritatea Națională pentru Calificări, pentru a fi aprobat. Cel puțin așa știu eu că se procedează. De altfel, având în vedere că ocupația va avea un alt nume, aș vrea să vedem ce deosebire poate fi între un administrator de condominiu, un administrator de clădire și unul de imobile”, a încheiat Dorina Lupșe.

Lucian Șerban

Clișeu Administratori 1: Vremea administratorilor de imobile a apus, viitorii administratori de condominii vor fi școliți, nu glumă

Recomandările redacției