bacExamenul de bacalaureat de anul acesta a avut programată, ieri, proba de limbă maternă pentru elevii de alte etnii. Dacă la intrarea în sălile de examinare optimismul era generalizat, la ieşire opiniile despre dificultatea subiectelor au fost cu totul altele. Majoritatea celor intervievaţi au opinat că subiectele au fost destul de dificile, totuşi accesibile pentru cei care au învăţat cu temeinicie.
Primul absolvent ieşit din sălile de examinare de la Liceul Csiky Gergely a fost şi primul dezamăgit de gradul de dificultate al examenului pe care l-am întâlnit. „Din punctul meu de vedere, exame­nul a fost destul de dificil. Cred că nu voi lua notă de trecere, dar speranţa moare ultima, aşa că sper”, ne-a declarat tânărul absolvent, mărturisind c-ar vrea să urmeze totuşi o şcoală de poliţişti.
O tânără a spus imediat după ieşirea din incinta liceului că su­biectele nu i s-au părut dificile şi că are convingerea că va lua exa­menul. „N-a fost mai dificil decât anul trecut. Totuși, nu pot spune c-a fost un examen ușor. Sunt mulțumită de ce-am rezolvat în lucrare și am convingerea că voi trece proba”, ne-a spus cu dezinvoltură proaspăta absolventă. Re­feritor la viitor, toţi cei intervievaţi îşi doresc intrarea la facultăţi, majoritatea dintre ei visându-se studenţi la Politehnică. Câţiva şi-au manifestat deschis intenţia de-a părăsi ţara pentru a studia în străinătate. „Ar fi bine dac-aș  reuși să plec în Germania, sau măcar în Ungaria”, a declarat un viitor bacalaureat. Deosebit, un altul voia să-şi continue studiile acasă: „Vreau să rămân în țară. Sunt foarte mulțumit de ce-am văzut în campusurile din Timișoara și București”, a declarat el.
Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean, la proba de ieri au fost înscrişi 117 candidaţi; s-au înregistrat doar două neprezentări şi nici un incident semnificativ.
Astăzi este programată proba obligatorie a profilului, iar mâine cea la alegere a profilului şi specia­lizării.
Bogdan Ureche

Recomandările redacției