Potrivit unui raport întocmit de Direcția Județeană de Statistică Arad, numărul persoanelor care au căzut victime accidentelor de muncă a crescut constant în ultimii ani, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Arad.
Dacă la nivel de țară, în 2014 au existat 3.575 de victime, în 2015 numărul acestora a crescut la 4.013, pentru ca un an mai târziu să ajungă la 4.314. Și în 2017 s-a înregistrat o creștere, an în care numărul victimelor a ajuns la 4.704. În ceea ce privește situația înregistrată la Arad, numărul victimelor a crescut de la 50, câte au fost în 2014, la 72 în 2015, 83 în 2016 și 93 în 2017, ultimul an care apare deocamdată în baza de date care a fost făcută publică.
Potrivit datelor publicate pe site-ul ITM, în 2017 s-au înregistrat 95 de accidente de muncă, soldate cu 86 de persoane intrate în incapacitate de muncă, patru invalizi și opt morți. De asemenea, au fost comunicate la ITM Arad 22 de accidente în afara muncii, toate fiind soldate cu deces.
În perioada de referinţă, s-au înregistrat două accidente colective care s-au soldat cu două decese și cu 13 accidentați cu incapacitate temporară de muncă.
Potrivit celor de la ITM, numărul victimelor înregistrate în anul 2017 a crescut cu 35 de procente față de anul 2016 când s-au înregistrat 89 de persoane accidentate. Din cele 95 de accidente de muncă au predominat accidentele de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă. „Analiza cauzelor care au generat accidentarea celor 98 de persoane, anul trecut, relevă faptul că cele mai multe accidente au avut loc din cauza: efectuării necorespunzătoare a operaţiilor de muncă, nerespectării instrucţiunilor de lucru sau instruirii necores­punzătoare efectuate de către respon­- sabilii pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul unităţii. Făcând o analiză a împrejurărilor în care s-au produs accidentele de muncă, reiese faptul că cele mai multe accidente au avut loc prin prinderea, lovirea, stri­virea victimei. Cele mai multe accidente s-au produs în domeniul trans­- porturi rutiere de marfuri, urmat de domeniul fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule, precum și în domeniile comerț cu amănuntul și activități de protecție și gardă”, susțin inspectorii ITM.

Recomandările redacției