achizitiiAchiziţiile pe care Spitalul Judeţean le face cu sprijinul CJA, dar mai ales lea­sing-ul de un milion de euro pentru aparatură medicală au dat din nou curs conflictelor între consilierii Opoziţiei şi cei ai Puterii. Totul a început în urma unor acuze făcute de unii consilieri judeţeni, reprezentanţi ai PC, potrivit cărora, „se fură“ la proiectele de investiţii în apara­tură medicală pentru spital. Consilierul Daniel Duruş (PC) a făcut câteva afirmaţii legate de achiziţiile destinate Spitalului Judeţean, referindu-se mai exact la servicii de consultanţă juridică pentru unitate, precum şi la servicii de catering. De asemenea, acesta a mai pus sub semn de întrebare achiziţionarea unor aparate medicale pe bază de leasing.
Ideile consilierului Daniel Duruş au fost continuate în şedinţa CJA de ieri, de Mircea Purcaru (PC), care a cerut ca proiectul prin care se fac demersuri pentru contractarea leasing-ului de 1.100.000 de euro, destinat aparaturii medicale să fie amânat. Împrumutul ar urma să fie contractat pentru dotarea blocului operator şi a secţiilor de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul spitalului. „Unii colegi au discutat cu medicii din spital şi am ajuns la concluzia că lista cu necesarul de aparatură medicală nu a mai fost actualizată, mai ales că intenţia contractării leasing-ului este din 2011. De aceea, propun ca acest proiect să fie amânat până când se va actualiza această listă“, a spus consilierul Mircea Purcaru.
Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA i-a explicat acestuia că este vorba doar de o procedură de reactualizare deoarece, contractarea leasing-ului a fost amânată anul trecut printr-o dispoziţie a Ministerului de Finanţe. „S-a reactualizat hotărârea privind leasingul pentru aparatură medicală. Documentele vor pleca spre Bucureşti şi sperăm ca acestea să fie aprobate în curând. Deci nu avem o problemă cu împrumutul şi de vreme ce noi plătim pentru achiziţii, nici nu le dublăm“, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.
Dispute pe priorităţi
Daniel Duruş a mai spus că nu înţelege de ce se va mai achiziţiona o masă de operaţie multifuncţională pentru Ortopedie, de vreme ce există deja două mese în spital, şi un aparat Rontgen, care, de asemenea, se află în dotarea spitalului. „Aveţi deja un aparat Rontgen pe care îl folosiţi la două săptă­- mâni. Toate acestea, când la Ortopedie nu sunt şuruburi“, a spus acesta.
Trei cadre medicale ale spitalului şi Bogdan Totolici, șeful Secției Chirurgie de la spital au adus argumente pro achiziţiilor, explicând că aparatul Rontgen este deja depăşit tehnologic şi că achiziţia unuia nou este indispensabilă. După ce Bogdan Totolici a explicat că peste lista de achiziţii convenită cu CJA, spitalul s-a mai dotat doar cu o masă de operaţie, pe bază de donaţie, Nicolae Ioţcu le-a spus consilierilor PC că fac o confuzie, între aparatură şi „şuruburi“, acestea din urmă fiind dotări de bază ce se achiziţionează de Casa de Asigurări. „Cred că ar trebui să ne putem întoarce în spital acum doi ani, ca să vedem ce a fost. Numărul cazurilor de urgenţă a crescut de la 52 de mii, la 63 de mii, de aceea este esenţial să extindem Unitatea de Primiri Urgenţe. Credeam însă că şi alţii vor pune umărul ca să primim şi de la Guvern bani, de vreme ce avem şase clădiri retrocedate, iar spitalul funcţionează în 19 clădiri, ceea ce nu este normal. În privinţa declaraţiilor, dacă «se fură», atunci cum puteam recupera cele 100 de mili­arde de lei vechi cât a avut datorii spitalul“, a spus preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu câteva abţineri.

Recomandările redacției