Acord al miniştrilor Finanţelor din statele UE privind schimbul automat de informaţii fiscale

0
181

Miniştrii Finanţelor ai statelor din Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind instituirea unui mecanism pentru schimbul automat de informaţii fiscale, în scopul combaterii evaziunii, informează site-ul Mediafax.

Dispozitivul, care va intra în vigoare din 2017, va permite schimbul de informaţii în baza acordurilor între administraţiile fiscale ale celor 28 de state membre cu grupuri de afaceri multinaţionale.

Am ajuns la un acord politic în această chestiune“, a declarat Pierre Gramegna, ministrul de Finanţe al Luxemburgului, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Mecanismul schimbului automat de informaţii fiscale va contribui la combaterea mai eficientă a evaziunii la nivelul Uniunii Europene.

Comisia Europeană a iniţiat în 2014 investigaţii referitoare la acorduri fiscale anticipate aplicate în Luxemburg, aranjamentele fiscale favorizând multinaţionale precum AXA, BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole şi grupul Rothschild. În perioada 2002-2010, Luxemburg ar fi implementat, potrivit unei anchete realizate de 40 de publicaţii internaţionale, acorduri fiscale cu 340 de multinaţionale, printre care se numără şi Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG şi Axa, scopul fiind reducerea impozitelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.