Acordul UE-Ucraina nu va fi semnat la summitul de la Vilnius

0
132

Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina nu va fi semnat la summitul de la Vilnius de săptămâna viitoare, a declarat joi, la Kiev, emisarul european Aleksander Kwasniewski pentru agenția poloneză PAP, citată de AFP.

‘Acordul de la Vilnius nu va fi semnat (…) Misiunea noastră se încheie. Este regretabil că se încheie fără rezultatul semnării unui acord”, a declarat fostul președinte polonez, în misiune la Kiev împreună cu fostul șef a Parlamentului European Pat Cox.

”Este o decizie a Ucrainei și nu a Europei”, a adăugat Kwasniewski, precizând că un raport al misiunii lor va fi prezentat, săptămâna viitoare, în Parlamentul European.

Într-o declarație ulterioară pentru televiziunea publică poloneză TVP, Aleksander Kwasniewski a justificat decizia Kievului prin ‘presiunea foarte brutală a Moscovei, atât mediatică cât și economică’, ceea ce a dus practic la încetarea exporturilor ucrainene către Rusia, în timp ce ‘casieriile statului ucrainean sunt goale’.

‘Este o mare bătălie geopolitică, o bătălie pentru viitorul continentului european’, a mai apreciat el.

Emisarul european și-a exprimat speranța că acordul dintre UE și Kiev ‘nu va ajunge la calendele grecești’, subliniind însă că următorii doi ani vor fi foarte dificili pentru a negocia, ținând cont de alegerile europene de anul viitor.

Declarațiile emisarului european Aleksander Kwasniewski au survenit după ce Ucraina a renunțat joi la acordul de asociere propus de UE în schimbul ‘relansării relațiilor sale economice cu Rusia’.
Anterior deciziei guvernului, parlamentul ucrainean a respins toate proiectele de lege ce permiteau transferarea în străinătate pentru îngrijiri medicale a opozantei încarcerate Iulia Timoșenko, transferare solicitată de Uniunea Europeană înainte de summitului european de la Vilnius din 28 și 29 noiembrie.AGERPRESukraine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.