Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Arad au anunțat cu surle și trâmbițe că au aplicat mai multe amenzi societății care deszăpezește drumurile județene. „Vă aducem la cu­noștință că ieri, (n.r. miercuri) polițiști din cadrul Secției 8 Rurală Săvârșin (respectiv PP Vărădia de Mureș și PP Petriș) au aplicat două sancțiuni contravenționale (în valoare de 14.500 de lei fiecare) societății comerciale responsabile cu deszăpezirea drumurilor.
Mai exact, a fost constatată de către colegi neîndeplinirea obligației de întreținere a drumului pe timp de iarnă pe DJ 707C (tronsonul Julița-Slatina de Mureș) și DJ 707 (tronsonul Petriș-Obârșia)”, susțin cei de la IPJ.
Toate bune și frumoase, doar că în loc să caute cauza, adică să vadă de ce aceste drumuri nu au fost deszăpezite așa cum trebuie, polițiștii s-au mulțumit să constate efectul și să procedeze pe cale de consecință, fără a încerca cât de cât să se documenteze.
Trebuie spus că reprezentanții firmei au tras, încă de la căderea primilor fulgi de nea, numeroase semnale de alarmă cu privire la faptul că nu pot să își îndeplinească așa cum se cuvine obligațiile de a deszăpezi drumurile din județ, dacă angajații Consiliului Județean continuă să le ceară să intervină cu un număr insuficient de utilaje.
Chiar zilele trecute, Cosmin Gligor, directorul Inteco Holding avertiza că situația se va agrava, dacă numărul utilajelor scoase pe traseu nu va fi suplimentat. „În contractul pe care l-am semnat sunt prevăzute 30 de autospeciale, care așteaptă în bază să intervină când este nevoie. Și acum am am solicitat suplimentarea celor 19 utilaje cu încă cinci, dar domnii de la Consiliul Județean nu au fost de acord. Vă dați seama că pe zona Lipova-Bata avem o singură autospecială, care trebuie să acopere 80 de kilometri”, spunea Cosmin Gligor. Acesta mai trăgea semnal de alarmă, explicând că în condițiile în care nu se poate interveni la timp pe toate tronsoanele unui sector, se formează un pod de gheață care cu greu mai poate fi îndepărtat.
Stând strâmb și judecând drept, dacă în contractul semnat între Consiliul Județean și societate sunt prevăzute 30 de utilaje, 30 de utilaje ar trebui să iasă pe traseu, atunci când situația o impune, nu 24, nu 19, nu cinci, nu unul… Problema este că până în momentul de față, Consiliul Județean nu a fost dispus să plătească decât aproximativ 70% din suma necesară pentru deszăpezirea întregului județ, astfel încât instituția cu pricina ar trebui sanc­ționată de polițiști. În condițiile în care se cere performanță cu doar 19 mașini, care trebuie să acopere 2.400 de kilometri, nici nu este de mirare că există drumuri pe care se intervine cu întârziere.
Utilaj blocat, urmat de amendă
În ceea ce privește situația de la Obâr­șia, trebuie spus că marți, utilajul de deszăpezire a fost blocat de localnici, la îndemnul primăriției de la Petriș, care nu a înțeles că mașina nu poate înainta înspre sat din cauza stării proaste a drumului, un drum judeţean de categoria a IV-a aflat într-o stare sub orice critică. „Traseul meu are patru sate. În ultimul sat, în Obârșia, nu am mai putut urca, pentru că trebuia să îmi continui drumul pe un drum neasfaltat, strâmb, neîntreținut, plin de crengi și de alte chestii. Din câte am înțeles, primărița de la Petriș le-ar fi scris oamenilor pe Facebook să îmi blocheze mașina, să nu mă lase să mă întorc. A durat ceva timp până le-am explicat sătenilor că nu pot să intru acolo, apoi am fost lăsat să mă întorc”, ne-a povestit șoferul utilajului care acționa în zonă.
Primăriţă rebelă
În ceea ce priveşte postarea de pe Facebook a primăriţei, aceasta suna aşa: „Acum urcă utilajul de deszăpezire de la judeţ în sus!”, că doar nu o uca în jos… „Vă rog, nu îl lăsaţi să facă cale întoarsă la Roşia, opriţi-l şi spuneţi şoferului că dacă nu urcă şi în Obârşia îl sechestrăm pe vale. Glumesc cu sechestrarea, dar nu glumesc când vă rog să îl opriţi şi să îl trimiteţi şi în Obârşia!” Stăm să ne întrebăm cum îşi permite un ales local să scrie aşa ceva, să ceară oamenilor să blocheze un drum, chiar dacă îşi doreşte să rezolve o problemă. De altfel, mesajul a fost probabil şters la scurt timp, pentru că ulterior nu l-am mai găsit pe contul de Facebook al primăriţei. Ca un făcut, polițiștii de la Petriș au aplicat în aceași zi o amendă nejustificată societății, semn că există o legătură puternică între administrația locală și postul de poliție.
Contactaţi telefonic, juriştii firmei care se ocupă cu deszăpezirea judeţului susţin că trei amenzi care au fost aplicate anul trecut societăţii au fost contestate în instanţă, iar justiţia a dat, până la urmă, câştig de cauză firmei. De asemenea, ei susţin că vor face plângeri penale la adresa poliţiştilor care au amendat firma anul acesta, fără a face un efort minim să afle cine este adevăratul vinovat.

  • Anonimul spune:

    Foarte bine au facut domni polițiști ca au amendat firma de dezapezire asa ar trebui sa fac pe toate sectoarele de drumuri sa amendeze firmele de dezapezire pt ca nu își fac treaba si tot timpul ii prinde zăpada fără stocuri antiderapante asa ca firmele de dezapezire iau bani seriosi pe treaba asta dar in schimb nu își fac datoria succes domnilor polițiști în a da cât mai multe amenzi la firmele pt dezapezire pt ca chiar nu își fac treaba numai bani vor Dar datoria nu o fac pt ca ce va spun aici este adevarat sant sofer si circul foarte mult dar asa ca la noi la nimeni

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției