politieTimp de trei zile, poliţiştii rutieri au organizat ample acţiuni având ca scop reducerea riscului rutier şi combaterea încălcării normelor rutiere. La acţiuni au participat aproximativ 400 de poliţişti care au verificat în trafic, peste 1.500 de autoturisme. Pentru neregulile constatate au fost aplicate aproximativ 1.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 200.000 lei.
Dintre acestea, majoritatea, în nu­măr de 222, au fost aplicate pentru depăşirea vitezei legale de deplasare, aproximativ 100 pentru lipsa centurii de siguranţă şi 44 pentru neacordare de prioritate. În cadrul acţiunii au mai fost sancţionaţi 20 pietoni care au traversat neregulamentar. De asemenea, au fost reţinute 35 permise de conducere şi 26 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii au oprit în trafic nu numai pe cei care au încălcat regulile de circulaţie, ci şi alţi şoferi, cărora le-au transmis recomandări utile pentru prevenirea accidentelor rutiere. În cadrul acţiunilor, poliţiştii de la rutieră au folosit toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier şi de măsurare a vi­tezei de deplasare a autovehiculelor. Poliţiştii au constatat în cadrul acestor activităţi, un număr de 25 de infracţiuni. Pe parcursul săptămânii trecute, au fost constatate 36 de cazuri de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, dintre care 12 au fost infracţionale.
Până în ziua de duminică, se vor organiza activităţi în ceea ce priveşte transportul de mărfuri şi de elevi. În data de 5 iunie, toate microbuzele şcolare vor fi verificate. Şoferii vor fi supuşi alcooltestului şi va fi controlată starea tehnică şi condiţiile în care vor fi folosite microbuzele, întrucât au apărut anumite limitări la reglementările privind transportul de persoane. Scopul este prevenirea accidentelor rutiere cu grad de victimizare foarte mare, la micro­bu­zele transportatoare de elevi. Întreaga activitate a poliţiştilor rutieri are ca scop scăderea gradului de victimizare.
„Rezultatele obţinute au fost foarte bune. În ultimele zile, n-au fost înregistrate accidente rutiere, nici măcar accidente uşoare. Per total, pe durata primului semestru s-au înregistrat mai puţine victime, atât răniţi cât şi decedaţi. S-au înregistrat 20 de decese în primele şase luni, o situaţie comparativ mai bună decât cea de anul trecut, când au fost înregistrate 43 de decese în primul semestru”, a spus purtătoarea de cuvânt IPJ Arad, Camelia Tuduce.
În acţiunile din weekend, au participat şi secţiile de poliţie orăşeneşti şi rurale, având ca scop principal prevenirea accidentelor rutiere, şi numărul de morţi şi răniţi. Participanţii la trafic s-au obişnuit deja cu acţiunile poliţiştilor. „Sperăm ca acţiunile noastre să fie şi bine-primite, ca şoferii să-şi pună centura şi să nu mai apese pedala de acceleraţie, mai mult decât este permis. Sperăm că oamenii vor conştientiza că ei sunt expuşi dacă nu îşi dau seama de pericole”, a mai spus Camelia Tuduce.
Principalele cauze ale accidentelor sunt viteza, neacordarea de prioritate şi indisciplina pietonilor. „Principala cauză este viteza, atât cea excesivă cât şi viteza neadaptată la condiţiile de vreme. Însă viteza neadaptată nu poate fi măsurată de către poliţişti, astfel această cauză a acidentelor e în afara controlului poliţiei. Noi putem lua măsuri doar la viteza excesivă. Alcoolemia ridicată a şo­ferilor nu este o cauză principală, fiind pe locul nouă în topul cauzelor pricinuitoare de accidente”, a spus şeful Serviciului Rutier Arad, comisar Dorin Goilean.
Acţiunile poliţiştilor vor continua şi în perioada următoare, pentru supravegherea traficului şi desfăşurarea circulaţiei în condiţii de siguranţă. Poliţiştii sunt multumiţi de rezultatele obţinute, în ceea ce priveşte reducerea numărului de accidente şi dezvoltarea unei prudenţe mai mari a parti­- cipanţilor la trafic.
Claudia Gavra

Recomandările redacției