Placa-vibrare-ProspectiuniLupta pentru o anumită cauză poate avea la bază un scop nobil, însă, de cele mai multe ori, lucrurile sunt în mod vizibil exagerate pentru a induce oamenilor o concluzie prestabilită. Adevărul este că poveștile terifiante sunt cele care vând şi sunt aşteptate de public. Această abordare toxică, exagerarea sistematică a problemelor legate de mediu, face însă mai mult rău populației decât să ajute. Pentru o țară cu o economie șubredă, așa cum este România, aceste exagerări ne afectează financiar.
În ultimii doi ani, protestele împotriva gazelor de șist au fost amplificate prin denigrarea companiilor petroliere și energetice, care, aflându-se în căutarea gazelor convenţionale și a petrolului, s-au lovit de propaganda masivă împotriva gazelor de şist. Paradoxal, foarte multe voci activiste declară că nu se opun explorării şi exploatării resurselor convenţionale, pe baza cărora a fost dezvoltată întreaga industrie energetică din România, și nu numai, însă continuă să lupte împotriva oricărei activităţi de cercetare sau prospectare a terenurilor, refuzând să accepte dovezile concludente din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale sau din partea Ministerului Mediului. Prin urmare, argumentările grupurilor influenţatoare pot fi caracterizate mai mult ca fiind sentimentale decât științifice și bazate pe expertiza specialiștilor în domeniu.
Impactul economic
Ostilitatea față de companiile petroliere are consecinţe nefaste nu doar pentru bugetele lor interne, ci şi pentru industria în care activează şi chiar pentru alte industrii conexe sau bugetul de stat. Până şi cele mai conservatoare previziuni economice menţionează că explorarea propriilor resurse ale unui stat poate reduce preţurile la energia electrică, la alimente sau orice alt timp de produse, poate crea mii de locuri de muncă, poate ajuta comunităţi în dezvoltarea infrastructurii etc. Niciun astfel de obiectiv nu poate fi atins în cazul în care o întreagă industrie este compromisă din cauza unor temeri exagerate. Gândiți-vă numai la un lucru simplu, cu impact direct asupra tuturor românilor: dacă nu ne asigurăm necesarul de resurse, cantitatea acestora scade și va trebui să le cumpărăm la costuri mult mai mari. Astfel, dacă prețul gazelor crește, automat se vor mări și prețurile produselor și serviciilor care folosesc această resursă, adică aproape toate.
Consecințele la nivelul industriei energetice
În România, un exemplu de companie care nu poate funcţiona într-un ritm normal este Prospecţiuni, care, fiind contractată de clienţi precum Romgaz sau OMV Petrom pentru realizarea proiectelor de achiziție de date geofizice, este nevoită să amâne sau chiar să anuleze anumite proiecte din cauza temerilor localnicilor. În primăvara acestui an, CEO-ul companiei Prospecţiuni, Gehrig Schultz, declara într-un interviu că, din cauza agitatorilor şi protestatarilor, a fost nevoit să concedieze câteva zeci de angajaţi, mai ales dintre cei necalificaţi, în zona Vasluiului. „Dacă am putea lucra, am avea nevoie de 4.400 de angajați. Acum avem 2.600 de angajați. (…) Lucrările merg încet. Nu pot păstra oameni care nu au ce munci. Protestele îi afectează pe cei săraci”, a declarat atunci directorul general al Prospecțiuni. Iar exemplele pot continua nu doar din această industrie.
Rămânem conştienţi că explorarea resurselor naturale implică şi unele efecte temporare, însă trebuie să ne dăm seama şi că dezvoltarea industriei energetice este vitală pentru economia oricărei ţări și, implicit, pentru un trai mai bun al fiecăruia dintre noi.

Recomandările redacției