bani

Îi purtăm cu noi peste tot dar nu conştientizăm, probabil, cât de murdari sunt banii. Pentru a afla acest lucru, medicii laboratorului clinic al DSP din Arad, au făcut un experiment. Rezultatul a indicat prezenţa a peste 3000 de microbi, viruşi sau bacterii. Dacă trebuie sau nu să ne îngrijoreze acest lucru, aflam chiar de la specialişti.

„Aici avem nişte monede şi o bancnotă cu valoare mai mică, pentru că circulă mai mult. Se prelevează cu un tampon steril, tamponul se descarcă într-un mediu lichid, trebuie lucrat într-un mediu steril, în hotă, apoi se fac însămânţări pe medii specifice, pentru stafilococ şi streptococ. După 24 de ore se identifica microbii care s-au dezvoltat”, a spus Cornel Maghiar, medic primar coordonator de laborator clinic al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Medicii de la laboratorul din Arad au verificat o bancnotă de un leu şi o monedă de 50 de bani. „Se prelevează proba, se însămânţează pe medii specifice pentru streptococ şi stafilococ şi alţi microbi. Cei mai frecvenţi, care se găsesc pe bancnote sunt stafilococ, enterobacter, bacilul bioceanic. Nu trebuie făcută o tragedie din asta pentru că aceştia sunt microbi care se găsesc pe toate mediile. Totuşi, în cazul bancnotelor, este mai periculos pentru că aici există posibilitatea să se contamineze mai multe persoane”.

Probele au fost introduse într-o hotă şi lăsate acolo două zile. Rezultatele nu sunt dintre cele mai încurajatoare, pentru că bancnotele noastre sunt pline de microbi, viruşi sau bacterii. „Cam după 48-72 de ore, putem spune că am identificat anumite tipuri de stafilococ şi entero-bacteriacee. Am constatat o încărcătură microbiană mai mare pe bancnotele din plastic decât pe monede, chiar studiile au arătat că aliajele de cupru sau argintul au efect antiseptic, bacteriile nu trăiesc mai mult de 48 de ore, în schimb pe plastic trăiesc mai mult”, a mai spus Cornel Maghiar.

Majoritatea dintre noi ştiu că banii sunt murdari, însă puţini se protejează cu adevărat, oamenii gândindu-se, probabil, că lor nu li se poate întâmpla nimic.

La piaţă, comercianţii, spre exemplu, sunt prea ocupaţi pentru a-şi mai spăla mâinile după ce au manipulat toată ziua bani, aşa că nu pun mare preţ pe prevenţie. În plus, acest vânzător crede că banii murdari se găsesc doar în… Parlament. „Eu nu mă mai spăl pe mâini. De care bani să ne ferim? Eu nu am bani. Cei mai murdari bani sunt de la parlamentari, aia murdari, aia furaţi”, a spus un vânzător.

Adevărul este ca microbii care se găsesc pe bancnotele noastre din plastic sunt periculoşi doar în anumite situaţii. Totuşi, ei pot dezvolta epidemii şi pot îmbolnăvi sute de oameni şi toate acestea de la un banal leu.

„Nu trebuie făcută o tragedie din faptul că intrăm în contact cu atât de mulţi microbi, deoarece şi bancnotele sunt ca celelalte obiecte cu care intră în contact persoanele. Nici contaminarea sau infecţia nu se produce atât de uşor pe cât se crede, deoarece trebuiesc îndeplinite foarte multe condiţii, cale de intrare, lezini, starea bolnavului, deci ar trebui ca populaţia să ştie că infecţia nu se produce atât de uşor, dar trebuiesc respectate condiţiile de igienă, în general, dacă manipulează bani mulţi, să se spele pe mâini mai des, să se dezinfecteze”, a mai adăugat Cornel Maghiar.

Conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, cel mai comun tip de bacterie descoperită pe lirele sterline este „Bacillus myocoides”, o bacterie considerată inofensivă, care se găseşte şi pe telefonul mobil. O soluţie mai la îndemână, pentru evitarea îmbolnăvirilor este şi utilizarea cardului de credit şi renunţarea la bancnote.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției