Reprezentanții admi­nistraţiei Parcului Natural „Lunca Mureșului” vorbesc de multă vreme despre o problemă apărută în pe­rimetrul parcului: extinderea accelerată a supra-­ feţelor „luate în posesie” de specii invazive de plante, şi despre necesitatea imperioasă de a stopa acest fenomen.
Cu sprijinul mecanismului financiar SEE 2009-2014, pe baza memoran­- dumului încheiat între Guvernul României, Repu­blica Islanda, Regatul Norvegiei şi Principatul Liechtenstein, Parcul Na­tural Lunca Mureşului a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de 999.790 de euro.
Finanţarea a fost destinată exclusiv punerii în practică a proiectului – Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mu­reşului – SESIL. Parcul Na­tural Lunca Mureşului a fost promotorul proiectului, parteneri fiind Universitatea Aurel Vlaicu şi Asociaţia Centrul de Dezvoltare Arad.
În cadrul proiectului
s-a realizat evaluarea cantitativă și calitativă a efectelor negative asupra ecosistemelor agro-silvice și a habitatelor provocate de extinderea speciilor invazive în parc, reabilitarea unor agro-ecosisteme afec­- tate de speciile invazive de plante (cu precădere de salcâmul pitic), conștientizarea publicului cu privire la efectele negative generate de extinderea speciilor invazive de plante și de practicarea agriculturii intensive în detrimentul celei durabile.
Proiectul a acoperit întreaga suprafaţă a parcului.  Rezultatele proiec­- tului vor fi prezentate de către administrația Parcului Natural Lunca Mureșului în cadrul unei con­- ferințe ce va vea loc la început de aprilie.

Recomandările redacției