Administrațiile municipale au la dispoziție mai mult timp să acceseze fonduri nerambursabile, prin proiecte pe diferite domenii. Aradul are un disponibil de circa 43,3 milioane de euro, bani care ar urma să fie orientați în diferite direcții. Totul este ca bugetul disponibil să fie „atacat“ de administrații.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a anunțat că se prelungește termenul limită până la care se pot depune proiecte pe Programul Operațional Regional 2014-2020. Dacă inițial, municipiile de reședință trebuiau să se încadreze cu depunerea proiectelor până pe data de 21 a lunii acesteia, perioada a fost prelungită până 29 martie 2019. Decizia a venit de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice (MDRAP).

Alocările pe județe sunt stabilite după mărimea și necesitățile lor. Astfel, au fost prelungite toate cele cinci apeluri de proiecte aferente Axei prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile și anume:

Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă;

Obiectivul specific 4.2  – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului;

Obiectivul specific 4.3 – Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale;

Obiectivul specific 4.4 – Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă;

Obiectiv specific 4.5 – Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă.

Alocarea în cadrul axei prioritare 4 aferentă Regiunii Vest este de 150,37 milioane euro.Pentru Arad, alocarea este de 43,33 milioane euro, mai mică cu circa 10 milioane de euro decât pentru Timișoara, dar dublă, decât pentru orașe precum Deva sau Reșița.

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare. Alocarea estimată se ridică la 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin FEDR, iar 1,5 miliarde de euro – contribuția națională. Autoritatea de Management a programului funcționează la nivelul MDRAP.

Prin POR sunt finanțate proiecte care contribuie la obiectivul general de creştere a competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor.

Recomandările redacției