Microîntreprinderile au mai mult timp la dispoziție pentru depunerea de proiecte prin care să acceseze bani europeni. Mai precis, aceste proiecte pot fi depuse până aproape de finele lunii aprilie, pe Programul Operațional Regional 2014 – 2020.  Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) anunță extinderea termenului pentru de­pu­nerea cererilor de finantare de către microîntreprinderi, în cadrul apelului de proiecte 2.1A – Microîntreprinderi, din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Astfel, cererile de finanțare pot fi depuse până la data de 27 aprilie 2017 – la ora 12,00, față de data de 27 ianua­rie 2017 – data stabilită inițial.
Pentru acest apel de proiecte este disponibilă, la nivelul Regiunii Vest, suma de 27,56 milioane euro. Apelul de proiecte este de tip competitive, adică proiectele care obțin cel mai bun punctaj vor primi finanțare, iar cererile de finanțare se depun exclusiv prin aplicația electronică ySMIS, disponibilă la adresa web http:// www.fonduri-ue.ro/mysmis.
„Proiectele care pot primi finanțare în cadrul acestei priorități de Investiții, 2.1.A, vizează activități de construire, modernizare, extindere a spațiilor de producție sau prestare servicii, precum și dotarea acestora cu active corporale și necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line. Aceste proiecte trebuie să fie implementate în mediul urban pentru a fi eligibile. Valoarea eligibilă a unui astfel de proiect trebuie să fie de minimum 25.000 euro. Cuantumul finanțării nerambursabile solicitate nu poate depăși 200.000 euro pentru un proiect – sumă stabilită prin schema de minimis. Contri­buția solicitantului la finan­țarea investiției trebuie să fie de minimum 10% din valoarea eligibilă a investiției”, susține Oana Minescu, specialist relații publice ADR Vest. Până în data de 25 ianuarie 2017, 128 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 19,68 milioane euro au fost depuse spre finanțare la nivelul Regiunii Vest. În prezent procesul de evaluare a proiectelor se află în derulare. Valoarea proiectelor acceptate până în acest moment, precum și a celor aflate încă în evaluare reprezintă 49,13% din alocarea financiară regională.
Sandra Stoler

Recomandările redacției