Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, sâmbătă, într-o emisiune, că băncile au adus în România patru miliarde de euro, în timpul crizei, şi nu au avut nevoie de bani din partea statului român, potrivit Mediafax.
„Băncile sunt în pericol când indicatorul de solvabilitate scade. Ei, bine, în timpul crizei, de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scăzut. Băncile țărilor dezvoltate precum America și Marea Britanie când au văzut că solvabilitatea scade, au apelat la buzunarele cetăţenilor, la contribuabili, au adus bani în buget şi cu banii aceştia din buget au salvat băncile. De ce au făcut asta? Pentru că există un fapt de la sine înţeles: dacă băncile o iau la vale într-o ţară, inevitabil, întreaga economie o ia la vale după bănci. De câte ori băncile din România au fost în pericol, Banca Naţională a chemat acţionariatul băncii respective, de oriunde ar fi fost și l-a făcut să înțeleagă că trebuie să aducă capital ceea ce s-a și întâmplat. Guvernele, autorităţile şi opinia publică ţipau pe atunci că băncile scot bani din ţară şi îi duc afară. Patru miliarde de euro au adus acţionarii de afară, să sprijine băncile de aici”, a afirmat Adrian Vasilescu, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24.
„Banii vin de la contribuabili”
Cele patru miliarde de euro, fac parte din analiza privind taxa pe activele financiare ale băncilor, care a fost trimisă de BNR către Ministerul Finanţelor Pu­blice, dar, pentru prima variantă a taxei, nu pentru cea care a fost adoptată şi care este în vigoare de la 1 ianuarie 2019.
„Statul nu este decât puşculiţa: banii vin de la contribuabili. Aceștia sunt persoanele fizice locuitori ai acestei ţări, companiile care lucrează în această ţară, băncile şi instituţiile şi aşa mai departe. Ordonanţa aşa cum este, poate declanşa o anumită criză în sistemul bancar. N-aş vrea să mă pronunţ acum radical, în momentul în care echipe largi de la Banca Naţională fac calcule. Într-un timp nu foarte lung, aceste calcule vor fi terminate şi vom avea o perspectivă pe care o pot numi ştiinţifică, privind cât de mare poate fi riscul produs de această ordonanţă şi ce pagube ar putea să producă în sistemul bancar”, a explicat Vasilescu, Mediafax.ro.
„Nu cred. De aici încep riscurile”, a afirmat apoi Adrian Vasilescu, întrebat dacă acţionarii străini ar mai veni cu bani pentru a susţine băncile din România. Consilierul Guvernatorului BNR a precizat că sunt lovite băncile, în primul rând, pentru că sunt gestionari de bani, iar recenta taxă impusă este pe activele băncilor.
„Foarte multă lume mă întreabă ce sunt alea active? Titlurile de stat, mai bine zis împrumuturile date de bănci statului sunt active. Deci, statul vine la bancă, împrumută o sumă şi îi mai pune pe urmă o taxă pe suma pe care o împrumută”, a explicat Vasilescu. De asemenea, creditele date populaţiei şi întreprinderilor sunt considerate active financiare.
„Băncile au şi active care sunt trecute în contabilitate ca imobilizări corporale – clădirile, calculatoare, trezoreriile, mobilierul şi multe altele. Nu sunt taxate, pentru că nu sunt nicăieri taxate aceste active. Prin urmare, ele figurează în bilanţ, în conturile de active, dar taxate sunt numai banii din casieriile băncilor, disponibilităţile aflate în cont la Banca Naţională, titlurile derivate, creanţele, toate creanţele. Creanţele de la stat şi altele reprezintă 81% din active. Deci, grosul este aici. Toate aceste creanţe sunt taxate. Adică banii pe care băncile i-au împrumutat populaţiei, întreprinderilor”, a explicat Vasilescu.

Recomandările redacției