Un exercițiu de amploare în care au fost implicate forțe ale poliției, jandarmeriei, ISU, SMURD, ale Batalionului 191 Intanferie „Colonel Radu Golescu”, Crucea Roșie și Serviciul Județean de Amublanță Arad, a fost desfășurat în această dimineață, la Aerportul Arad. Scenariul a fost – incendiu la un avion militar Spartan, cu multiple victime. „Este vorba de un exercițiu pe domeniul situații de urgență, o aeronavă a întâmpinat dificultăți, în speță, a anunțat un foc la motor, având 20 de pasageri la bord și patru tone de combustibil. Avem ocazia să testăm în această situație, cum reacționează  și intervin angajații și colegii noștri în asemenea situații”, a spus Ovidiu Moșneag, directorul Aeroportului Arad.

Poliția Militară a executat un perimetru în jurul aeronavei, iar în „cercul de bronz” le este permis doar celor de la ISU și forțelor medicale civile sau militare să pătrundă. La o distanță de siguranță de aeronavă, a fost organizat triajul, medicii coordonatori fiind cei au hotărât fiecare pasager cât de grav este rănit și unde trebuie transportat. „Am desfășurat un exercițiu comun, un exercițiu anual, de testare a capacității de intervenție a subunităților, de testare a planului roșu. La exercițiu au participat alături de noi, forțe ale celorlalte structuri din MAI, jandarmerie, poliție, fiecare cu câte trei echipaje de intervenție, de asemenea Batalionul 191 Infanterie. Au fost instalate posturile medicale avansate, spitalul de campanie, cu o capacitate mare de triere și acordare a asistenței medicale. Au fost executate misiuni de stingere la aeronavă cu cele două autospeciale ale Detașamentului Arad și două ale Aeroportului Arad, de asemenea au fost implicate trei autospeciale SMURD și două autospeciale SAJ, pentru transportul răniților după triere”, a declarat maior George Pleșca, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Exercițiul a avut ca scop antrenarea structurilor din cadrul Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență, în vederea coordonării forțelor proprii pentru managementul unei situații de urgență generate de un incident aviatic, tot odată fiind testat și Planul Roșu de intervenție la nivelul județului Arad. Structurile operative au executat misiuni de stingere, căutare-salvare, acordare prim-ajutor medical, triere răniți, transport la UPU, asigurarea protecției și perimetrului incidentului.

ISU Arad a participat la exercițiu cu trei autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție la accidente colective și calamități, o autospecială descarcerare, trei autospeciale SMURD, o autospecială suport logistic, o autospecială de muncă operativă, șapte ofițeri si 35 subofițeri. Pompierii au beneficiat de sprijinul structurilor MAI, Jandameria Arad si Inspectoratul Județean de Poliție care au desfășurat misiuni specifice pentru un astfel de eveniment împreună cu militari ai Batalionului 191 Infanterie. La exercițiu au jucat rolul victimelor voluntari ai ISU Arad, pregătiți de către Serviciul de Pregătire pentru Intervenție și Rezilența Comunităților.

 

Recomandările redacției