După o lungă perioadă în care activitatea Aeroportului Arad a stat sub semnul ineficienţei, 2016 se anunţă un an mai bun pentru aerogară. Dacă anii trecuţi, aerogara a avut parte de eşecuri în demararea lucrărilor de modernizare fiind evitată astfel de operatori, anul acesta, investiţiile promit să scoată Aeroportul din impas. Mai precis, este vorba de investiţiile de transformare a terminalului Cargo al Aeroportului Arad, în terminal de pasageri. În mare, lucrările de extindere şi recompartimentare a aerogării presupun realizarea unui terminal separat pentru plecări, dintr-o parte mai mare a actualului terminal de mărfuri. Investiţiile făcute în aerogară se ridică la circa două milioane de euro.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean şi cei ai Aeroportului sunt optimişti vizavi de importanţa lucrărilor, în dezvoltarea activităţii aerogării, care trece printr-o perioadă moartă.

„Extinderea este de la 1.300 de metri pătraţi, la 4200 de metri pătraţi, adică de aproape trei ori mai mare. Actuala aerogară va fi destinată doar «sosirilor», în noua construcţie urmând să fie doar «plecările». Terminalul Cargo rămâne 700 de metri pătraţi, suficient pentru desfăşurarea activităţii. Se respectă astfel toate reglementările cerute. După cum se ştie, operatorii au fost nemulţumiţi de condiţiile din vechea aerogară, construită în 1936 şi care nu mai era fruncţională din punct de vedere al reglementărilor. Din 1994, Aeroportul Arad nu a beneficiat de nicio investiţie majoră. După terminarea acestor lucrări, activitatea pe Aeroport ar trebui să se dubleze. Fluxurile sunt autorizate de către Autoritatea Aeronautică Civilă, cu tot ceea ce înseamnă televiziune cu circuit închis, toate sistemele de securitate necesare. În prezent, lucrările de construcţie a clădirii sunt finalizate în proporţie de 60 la sută“, a susţinut directorul Aeroportului Arad, Dan Bălăcel.

Reprezentanţii aerogării estimează că până la finele lunii martie, lucrările vor fi terminate. Proiectul de modernizare arată că investițiile vor asigura un flux de 500 de pasageri la oră.

„Investiţiile se fac pe bani obţinuţi dintr-un credit furnizor, făcut de Aeroportul Arad, valoarea fiind de aproximativ două milioane de euro. Practic, lucrările s-au finanţat pe finanţarea acordată de bancă constructorului. Creditul a fost garantat de Consiliul Judeţean şi va fi plătit de către Aeroport începând din luna septembrie 2016, timp de trei ani. Dacă va fi nevoie şi Consiliul Judeţean va contribui la achitarea creditului. Acest credit ne-a ajutat să realizăm o investiţie într-o perioadă în care nu existau alte surse disponibile. Modernizarea aerogării va fi un motiv în plus pentru operatorii aerieni să vină să opereze de la Arad. Este important pentru municipiu şi judeţ să avem un Aeroport funcţional, pentru mediul de afaceri, pentru turism şi pentru toţi arădenii“, a spus Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad.

De investiţii se va ocupa firma Icco Energ din Braşov.În prezent, partea exterioară a construcţie este finalizată şi se lucrează la interior.

Atragerea companiilor, dependentă de investiţii

Desigur, reprezentanţii administraţiei au făcut câteva declaraţii şi vizavi de problema arzătoare – cea a eficientizării activităţii aerogării, prin atragerea de operatori aerieni. Deocamdată însă, nimic nu este concret.

„Se poartă discuţii cu operatori, pentru introducerea de curse de pe Arad, dar deocamdată nu vrem să anunţăm ceva fals, până când nu este sută la sută sigur. Odată ce investiţiile vor fi finalizate, şansele să găsim un operator vor creşte“, a mai precizat Adrian Ţolea.

Conducerea aerogării a făcut declaraţii şi vizavi de punerea în vânzare din toamnă, a biletelor pe ruta Arad – Pescara, de către compania Air Vallée. Acest operator ar putea decide să opereze de la Arad din primăvară. „Compania a pus în vânzare biletele pe această rută, a şi fost în audit, dar nu reuşit să deschidă zborurile din decembrie 2015. Au spus că vor începe operze cel mai probabil din luna martie. Mai mult ca sigur, compania aşteaptă finalizarea lucrărilor de investiţii“, a conchis directorul Aeroportului Arad, Dan Bălăcel.

Recomandările redacției