• Participarea dezamăgitoare din prima zi a fost un avertisment neluat în seamă.
  • Lipsa unei campanii reale de informare a populației a fost decisivă.
  • La închiderea ediției, ultimele cifre privind participarea indicau certitudinea eșecului.

De la bun început, pentru prima zi de referendum, sâmbătă, era previzibilă o prezență redusă la vot, mai ales în mediul rural, unde sâmbăta nu este o zi de odihnă, oamenii fiind ocupați cu muncile câmpului sau în gospodării. Se miza mai mult pe mediul urban, iar rezultatele au confirmat o diferență în favoarea acestuia. Nimeni, însă, nu s-ar fi așteptat la o prezență de-a dreptul catastrofală. Astfel, sâmbătă, la ora 10,00, a fost, atât la nivel național, cât și în județul Arad, mult sub cea de la un scrutin de alegeri. Astfel, în județul Arad până la prima raportare a prezenței, din cei 389.000 de alegători, arondați la 439 de secții de votare, s-au prezentat puțin peste 1%. De remarcat, totuși, că Aradul a fost ușor peste media națională, de 0,97%. Matinalii s-au înregistrat cu precădere în mediul urban, cei de la țară rezervându-și exercitarea dreptului la vot pentru duminică, fie înainte fie după slujba de la biserică. Cel puțin, așa se credea. În municipiu, de pildă, la ora 11,20, la Secția de votare Nr. 93, din totalul de 1190 de alegători înscriși pe liste se prezentaseră doar 14. Mai ales, după spusele președintele secției, persoane mai în vârstă. Probabil, cei care sâmbătă dimineața au în program aprovizionarea de la piața aflată (încă) în apropierea secției de votare.

Evoluție agonizantă

În continuare, procesul de votare a cunoscut o evoluție agonizantă, în ritm de melc: la ora 13,00, prezența în județul Arad a fost de 2,88%, la ora 16,00-4,25%, la ora 19,00-5,84, iar la închiderea urnelor s-a consemnat 6,64%.

Noaptea nu a fost un sfetnic bun

Se pare că noaptea nu a fost un sfetnic favorabil determinării cetățenilor de a merge la votul familiei. Nici la nivel național, nici la Arad, duminică românii nu s-au înghesuit să voteze. După ce ziua de sâmbătă se „închisese” cu un scor nesemnificativ-5,27% pe țară, Aradul încă păstra un ușor avantaj față de această medie, cu 6,64% în județ și 8,23% în muncipiu. Se spera că, mai ales în mediul rural, duminică, până la ora 10,00 se va ajunge la un procentaj bun, credincioșii trecând pe la secțiile de votare în drum spre biserică. Nu a fost așa, s-a ajuns abia la un anemic 7,90%, adică în decurs de trei ore s-au prezentat la urne abia 1,50%, care s-a adăugat la „zestrea” zilei precedente. În municipiu, procentajul a săltat la doar 9,24%, adică 1% în trei ore. Puțin, extrem de puțin, față de scorul obișnuit la ora 10,00 la scrutinurile de alegeri. Iar dacă ținem seama și de faptul că, de regulă, la Arad, nu participau la vot mai mult de 40%, semnele nu erau deloc încurajatoare la prima raportare a zilei. Ca o palidă consolare, Aradul s-a menținut peste medie, care a fost de 7,24%.

La ora 13,00 s-au spulberat și speranțele legate de cei din mediul rural care hotărâseră să voteze după slujba de la biserică. La nivel național procentajul era 11,67%, iar în județul Arad puțin mai mult- 11,92%. Alarmați de prezența dezastruoasă, reprezentanții Coaliției pentru familie au intervenit public, lansând acuze extrem de dure la adresa partidelor politice, inclusiv a PSD, acuzându-le că au declarat doar de formă că susțin referendumul, însă în realitate a fost un boicot politic generalizat. Semnalul de alarmă a fost inutil, prezența nu s-a înviorat.

Spectrul eșecului

Raportările de la ora 16,00 au confirmat că doar un miracol, un iureș de alegători dând buzna la secțiile de votare ar mai putea duce la realizarea pragului de 30%. Pe țară se ajunsese la doar 15,21%, iar la nivel de Arad-15,62 %. La ora închiderii ediției, acestea erau ultimele date disponibile, prezicând în proporție de 99% eșecul referendumului pentru familie. Miracole nu prea se petrec, așa că, probabil, inițiativa cetățenească privind modificarea Constituției, a fost un eșec răsunător. Iar vina, chiar dacă este împărțită la mai mulți factori, o poartă în cea mai mare parte chiar cetățenii.

Recomandările redacției