SANYO DIGITAL CAMERA CIONCA ponta 4Alegerile prezidenţiale au bulversat scena politică românească. Votul din luna noiembrie a arătat foarte clar că electoratul are alte aşteptări. Lucru pe care l-au simţit cu toţii. Printre primii care au reacţionat au fost cei de la UDMR. Aceştia au votat, sâmbătă, în Consiliul Reprezentanţilor Unionali, ieşirea de la guvernare. Lucru pe care de altfel preşedintele Kelemen Hunor l-a anticipat deja cu o săptămână înainte. Însă, maghiarii au amintit că vor vota pentru validarea Guvernului Ponta 4. În noua ecuaţie, cei de la PLR au avut câteva pretenţii. Ele au fost iniţial în număr de patru, dar în final s-au mulţumit cu două portofolii, cel al Mediului şi cel al Economiei. Social–democraţii  au votat în CExN, cu unanimitate de voturi, structura şi componenţa Guvernului Ponta 4, fără Liviu Dragnea vicepremier, printre miniştrii noi ai PSD numărându-se Ionuţ Vulpescu, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Adrian Anghel şi Liviu Pop. Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, această funcţie urmând a fi deţinută de Gabriel Oprea. Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, el urmând să deţină doar portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Potrivit listei de miniştri prezentată de Ponta, Darius Vâlcov va prelua portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului. La Ministerul Mediului a fost propusă Graţiela Gavrilescu (PLR).  PLR va mai avea un ministru în persoana lui Andrei Gerea, care va deţine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor. Portofoliul Economiei va fi preluat de PSD, care îl va propune pe deputatul Mihai Tudose. Educaţia a fost cedată PC, care îl va propune pe Sorin Câmpeanu. La Comunicaţii a fost propus deputatul Sorin Grindeanu (PSD). Ministerul Culturii va fi deţinut de PSD, care îl va propune pe deputatul Ionuţ Vulpescu. Ministerul Românilor de Pretutindeni se va păstra şi în viitorul guvern, acesta urmând să fie deţinut de senatorul Adrian Anghel. De asemenea, se va menţine şi portofoliul Dialogului Social, unde va fi propus senatorul Liviu Pop. Noua echipă guvernamentală se află în avantaj, deoarece 2015 este un an fără presiune electorală, în care pot fi continuate reformele întârziate, iar ,,măsurile mai radicale, unele mai puţin populare” pot fi luate mai uşor, a declarat premierul Victor Ponta. Ceilalţi deţinători de portofolii rămân neschimbaţi.
Alarmă generală
La PSD s-a dat alarma generală pentru că deşi calculele hârtiei arată că Executivul trece fără mari probleme la vot, totuşi surprize pot apărea. De aceea, toţi deputaţii şi senatorii social-democraţi au fost monitorizaţi la sânge. Cei care absentează sunt ameninţaţi cu excluderea.
Ce spun însă părţile… combatante? Iustin  Cionca, prim-vicepreşedintele PNL Arad spune: „PSD și-a pregătit o majoritate alternativă în Parlament, formată din membri ai PPDD și UDMR, încă de pe vremea când guverna în formula USL. Ulterior, PSD și-a pregătit alternativa la plecarea UDMR de la guvernare prin cooptarea lui Călin Popescu Tăriceanu și grupului său. PSD nu este interesat decât să păstreze pute-   rea cu orice preț, fără să fie preocupat de politici coerente pentru creșterea nivelului de trai al românilor. La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu demonstreză că el și cei apropiați lui au părăsit PNL doar pentru a obține funcții și a pentru a fi la putere”, a declarat prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca.
Deputatul Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad a punctat: ,,Nu vor fi probleme în a trece la vot acest Guvern Ponta 4.  Ideea de bază este aceea de a avea un Executiv şi mai eficient. Pe de altă parte, faptul că atâţia miniştri sunt şi parlamentari îmi dau speranţa că vom lucra foarte bine instituţional, astfel încât toate problemele cetăţenilor să fie rezolvate în mod eficient”.
În încheiere trebuie spus că, în orice caz, nici liberalii nu se înghesuie acum foarte tare să obţină guvernarea. Cele mai opti­miste voci spun că acest fapt este aşteptat a se produce în primăvară.

Recomandările redacției