În Arad se estimează că numărul bolnavilor depăşeşte o mie.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, care se celebrează în fiecare an la data de 1 decembrie, este un bun prilej de reflexie asupra modului cum pentru o clipă de nepăsare, această boală, în continuare fără leac şi transmisibilă, poate distruge destine.

În evidenţa Compartimentului HIV-SIDA al Secţiei de Boli Infecţioase Adulţi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad se regăsesc peste 200 de pacienţi infectaţi cu această maladie. Din nefericire, însă numărul bolnavilor infectaţi este cu mult mai mare. „Pentru fiecare bolnav declarat sunt cel puţin alţi cinci nedeclaraţi, conform statisticii naţionale. În evidenţa noastră se regăsesc peste 200 de bolnavi înscrişi, însă suntem siguri că numărul real al bolnavilor depăşeşte o mie. Şi mai grav însă este faptul că numărul celor infectaţi se află într-o creştere îngrijorătoare. În urmă cu zece ani erau raportaţi 70 debolnavi, iar acum sunt peste 200“, ne-a declarat dr. Mirandolina Prişcă, şef Secţie Clinică Boli Infecţioase Adulţi şi Compartiment HIV-SIDA, din cadrul Spitalului Judeţean Arad.

Cel mai frecvent mod de răspândire al bolii este pe cale sexuală, în special în rândul bisexualilor, al cărui număr se pare că este unul destul de mare în judeţul nostru.

„Cea mai mare problemă o reprezintă bisexualitatea, este cea mai răspândită cale de transmisie a virusului HIV în Arad. Comportamentul sexual este cel mai important factor. Cei mai mulţi bolnavi infectaţi sunt cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, respectiv 30 – 50 de ani. Cu alte cuvinte, populaţia activă din punct de vedere sexual. În alte oraşe din ţară precum Bucureştiul, Constanţa sau Tg. Mureş majoritatea cazurilor se transmit prin droguri. La noi însă principalul factor de transmisie este bisexualitatea“, atrage un semnal de alarmă dr. Prişcă.

Generaţia ’89, cea mai afectată

Din motive care nu se ştiu, cel puţin oficial, copiii născuţi în anul 1989 au avut foarte mult de suferit. Un număr foarte mare dintre aceştia au fost găsiţi seropozitivi. Chiar dacă medicii probabil că au interdicţie să vorbească, vina pentru infectarea copiilor născuţi în 1989 o poartă chiar sistemul medical. Informaţia este desigur neoficială, dar se pare că de vină ar fi fost seringile infectate cu care se administrau vaccinuri copiilor. În acest moment, din acea generaţie, mai sunt 60 de bolnavi.

Intelectualii îngroaşă rândurile infectaţilor

Dacă în anii trecuți virusul își făcea loc, cu precădere, în comunitățile cu educație mai scăzută, cu intelect mai redus, acum foarte multe persoane infectate au parte de studii superioare. Totodată SIDA se asociază cu alte boli, precum sifilisul sau gonoreea. Cea mai frecventă asociere este însă cu tuberculoza. „Din păcate, numărul îmbolnăvirilor crește îngrijorător. În anul 2018 au fost luni cu câte patru sau cinci cazuri noi. Cea mai mare problemă o reprezintă comportamentul sexual. Oricine trebuie să știe să nu aibă contacte sexuale întâmplătoare, cu persoane abia cunoscute, iar dacă contactul are totuși loc, atunci trebuie să fie neapărat protejat“, susține dr. Mirandolina Prișcă.

Tratamentul unui bolnav de SIDA este foarte costisitor și trebuie luat întreaga viață, zi de zi. Din fericire, dacă putem spune așa, tratamentul este suportat de stat.

Compartimentul HIV-SIDA din Arad consumă 400.000 de lei în fiecare lună doar pentru tratamentul bolnavilor. Monitorizarea unui bolnav costă 200 de lei și constă în spitalizare de o zi, în cadrul căreia are loc evaluarea clinică și biologică a pacientului. De asemenea, un bolnav de SIDA beneficiază de pensie specială din partea Statului român.

„În 2018, la nivel mondial, un număr de 37.9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii. Un procent de aprox.79% dintre persoanele infectate știau că au HIV/SIDA. În 2018 au existat 1,7 milioane noi infecții HIV (dintre care 1,6 milioane adulți și 160.000 copii sub 15 ani), iar 23,3 milioane persoane au primit terapie antiretrovirală. Un număr de 770.000 de persoane au decedat datorită bolilor asociate cu SIDA. În România, conform OMS, în iulie 2018, existau 15.661 persoane infectate cu HIV (prevalență 0,1%)“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Recomandările redacției