Aradul este bulversat (oarecum), de o ştire care circulă prin presă şi pe străzi şi care a izbucnit fără veste – aceea că primarul Gheorghe Falcă ar fi oferit Aradul ca gazdă pentru o mare masă de migranţi arabi care ar urma să sosească prin redistribuire din Uniunea Europeană, conform planului Uniunii. Subiectul a fost atacat de primar în conferinţa de presă de azi, iar poziţia sa a fost de negare totală. „Adversari politici şi o parte a presei au lansat zvonul că eu aş fi cerut guvernului ca o parte din refugiaţi să fie aduşi la Arad. Se vorbeşte de 15% din refugiaţi şi de o alocare bugetară de vreo 28 de milioane de euro… Ţin să afirm că n-am cerut nici un refugiat şi n-am alocat nici un ban pentru această chestiune. Dacă e să vorbim despre această problemă, atunci cred că domnul prefect ar trebui întrebat despre refugiaţii aflaţi în aşezământul de la Horia, despre cum au ajuns ei aici şi despre alocările de fonduri”, a spus Gheorghe Falcă.

În aceeaşi şi de ieri, Asociaţia Arad 2021, Candidate City for European Capital of Culture a transmis un comunicat, sub semnătura directorului său executiv Andrei Ando, comunicat în care se explică felul în care a apărut acest subiect… cultural de pe agenda asociaţiei în atenţia opiniei publice. În mare, în comunicat se spune că în momentul realizării dosarului de candidatura la titlul de Capitală culturală Europeană 2021, agenda politică europeană era supraocupată cu drama umanitară determinată de conflictele armate și activităţile teroriste din Orientul Apropiat şi care au generat emigrarea în masă înspre Europa şi că, în virtutea angajamentelor internaţionale ale României, „4. Proiectul nostru a vizat primirea unor oameni aflaţi în suferinţă, în cadrul Centrului de Refugiați de la Horia unde sunt deja cazaţi 60 de imigranţi în condiţii de maxima securitate”. Altfel spus, comunicatul asociaţiei confirmă vorbele care umblă prin lume – însă nu primarul ar fi vinovat, ci Asociaţia…, care îşi asumă integral includerea acestei iniţiative în dosarul de candidatură.

Amintitul dosar este public, fiind publicat în limbile română (la adresa de web http://www.capitalaculturala2021.ro/Files/dosare/arad/Arad%202021%20RO.pdf),şi engleză (la adresa de web http://www.capitalaculturala2021.ro/Files/dosare/arad/Arad%202021%20ENG.pdf), aşa că după lecturarea comunicatului Asociaţiei…, am vizitat cele două adrese şi ne-am documentat. N-am trecut de pagina a zecea, fiindcă ne-am dumirit: cineva minte cu bună ştiinţă şi cu neruşinare, fiindcă acolo, în pagina a zecea a proiectului cu care Aradul a fost prezentat în concursul pentru Capitală Europeană 2021 scrie negru pe alb (adică roşu pe alb), că încă din octombrie 2015 primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a cerut guvernului repartizarea către Arad a unui număr semnificativ de refugiaţi. Cum varianta că Gheorghe Falcă ar fi putut cere guvernului să repartizeze un număr semnificativ de refugiaţi Brăilei sau Cermeiului este exclusă, singura variantă posibilă rămâne cererea de refugiaţi pentru Arad – însă Gheorghe Falcă neagă c-ar fi cerut şi-arată spre prefectură. Vom vorbi şi cu prefectura, dar să revenim la oile noastre, adică la refugiaţi, cerere, primar şi Asociaţie.

Ştia oare primarul Gheorghe Falcă ce stă scris în proiectul Asociaţiei? Desigur că ştia, că altfel s-ar descalifica singur ca fiinţă raţională, ca organ administrativ cu funcţie executivă şi ca bărbat politic. Totuşi, reluăm declaraţia sa de azi: „Se vorbeşte de 15% din refugiaţi şi de o alocare bugetară de vreo 28 de milioane de euro… Ţin să afirm că n-am cerut nici un refugiat şi n-am alocat nici un ban pentru această chestiune”.

Dacă-l credem pe primar, atunci Asociaţia a minţit în documentul numit Proiect…, şi a minţit un juriu european – ceea ce nici salon nu-i, nici stimabil, iar Gheorghe Falcă rămâne inocent ca un copil. Cum Falcă a fost totuşi „vârf de lance” în echipa care a prezentat juriului şi a susţinut din răsputeri Proiectul…, înseamnă că a susţinut ceva ce nu citise niciodată, fiindcă de-ar fi citit, ar fi văzut, iar de-ar fi văzut ce-i pune Asociaţia-n spate s-ar fi revoltat, ar fi dat cu Proiectul de pământ şi-ar fi desfiinţat Asociaţia cât ai zice „refugiat” – dar n-a făcut nimic!

Rămân câteva întrebări în suspensie: cine a cerut refugiaţi la Arad (fiindcă acum e clar: s-au cerut!), pe banii cui urmau să stea aici refugiaţii, celui care a cerut cine i-a dat voie să ceară, câţi arădeni au fost întrebaţi dacă vor sau nu vor şi aibe refugiaţi prin oraş (pe bază de buletin şi semnătură!)…

Însă întrebarea cea mai de pe urmă este aceasta: cine vă credeţi voi, mă, de-ndrăzniţi să ne minţiţi mai dihai ca la uşa cortului? Amintiţi-vă de zicerea lui Gogol – asta: „Minţiţi prea mult pentru rangurile voastre!”, şi temeţi-vă de judecata oamenilor, fiindcă va veni – şi nici o rugăciune nu vă va scăpa de ziua mâniei!

Recomandările redacției