Pesta porcină africană continuă să facă ravagii în țară. Conform unui raport întocmit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) există peste o mie de focare de pestă în 260 localități din 14 județe. Mai mult, trebuie spus că 107 cazuri au fost înregistrate la mistreți. Până în momentul de față au fost eutanasiați 353.914 porci afectați de boală. Trebuie spus însă că cinci focare de pestă din Satu Mare au fost stinse, însă au apărut altele, ultimul fiind confirmat într-o gospodărie din județul Maramureș.

Focare noi de pestă au fost descoperite și în imediata vecinătate a Aradului, în județul Bihor, unde numărul cazurilor a ajuns la 28.

Până săptămâna trecută au fost despăgubiți 7.480 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 90.563.900 de lei. Prezenţei virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social, susțin reprezentanții ANSVSA.

În zona albastră

În ceea ce privește situația din județ, trebuie spus că autoritățile sanitar-veterinare se află în alertă, efectuând permanent controale în trafic. De asemenea au fost verificate toate exploatațiile comerciale. „Zilnic efectuăm împreună cu Poliția controale în trafic, la intrările în județ. Sunt oprite mașinile susceptibile de a avea marfă care să pună în pericol județul. De asemenea, am terminat de controlat măsurile de biosecuritate luate la toate cele 20 de exploatații comerciale. Nu au fost descoperite deficiențe majore”, a declarat Viorel Agud, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad.

Având în vedere că județul Bihor a fost inclus în zona roșie pe o hartă a pestei întocmită de Comisia Europeană, partea de nord a județului Arad, adică toate zonele care se află deasupra liniei descrise de localitățile Macea, Șiria, Bârzava, Toc, care se intersectează cu Drumul Național 7 și DN7, se află în zona albastră, mai precis în zona de siguranță. Zonele albastre sunt de fapt de zone tampon, în care sunt incluse „județele aflate între zonele de risc și cele libere de boală.

Recomandările redacției