geamuri

Tâmplăria PVC de culoare albă de pe clădirile istorice, care urâţeşte faţadele, a fost readusă, din nou, în atenţia consilierilor locali, marţi, la finalul şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal.

Astfel, consilierul local Florin Galiş a atras atenţia asupra faptului că „tâmplăria PVC de pe clădirile istorice a devenit o problemă virală în oraş” şi a cerut colegilor săi să se ia măsuri urgente în această privinţă.

„Fie că este vorba despre clădirile istorice, fie că este vorba despre clădirile din zona protejată consider că această tâmplărie a devenit un fenomen extrem de grav. Aş vrea să identificaţi căile prin care să stopăm acest fenomen şi să aducem lucrurile într-o stare de normalitate, să nu mai permitem urâţirea şi sluţirea acestor clădiri”, a spus, Florin Galiş, la finalul şedinţei CLM.

Întrebat de jurnalişti ce măsuri se pot lua pentru împiedicarea proprietarilor clădirilor să monteze tâmplărie PVC albă, primarul Gheorghe Falcă a explicat că se lucrează la un regulament în ceea ce priveşte modernizarea faţadelor clădirilor monument istoric.

„În noul Cod Fiscal, impozitarea pentru aceste clădiri poate creşte chiar de zece ori dacă cetăţenii nu reuşesc să protejeze faţadele şi montează această tâmplărie. Suntem în perioada în care elaborăm acest regulament, şi, credem că, în câteva luni, vom avea şi regulamentul şi o să avem şi investiţii pentru punerea în valoare a acestui patrimoniu”, a spus Gheorghe Falcă.

Cladirile declarate monument istoric se află pe bulevardul central al oraşului, unele dintre ele fiind în 1948, naţionalizate, când, din cauză că nu s-a mai facut nimic pentru întreţinerea lor au început să se degradeze.

După ce au fost retrocedate foştilor proprietari aceştia au început să monteze tâmplăria PVC de culoare albă, la unele cladiri, care sunt considerate valoroase din punct de vedere arhitectural, fapt care dă un aspect urât faţadei imobilului.

Recomandările redacției