reclame_copil_chips_colaCă alimentele procesate sunt dăunătoare sănătăţii este un lucru bine ştiut. Dar nutriţioniştii plusează anunţând, mai nou, că unele dintre aceste „delicii” intens comercializate pot de dependenă, la fel ca drogurile.

Alimentele procesate cu indice glicemic ridicat pot provoca mari probleme organismului, arată un studiu publicat recent în „The American Journal of Clinical Nutrition” şi citat de www.corpul-uman.c

Chipsuri, snacksuri, cartofi prăjiţi = heroină

Alimente precum pâinea albă, cartofii prăjiţi, chipsurile, snacksurile, prăjiturile, îngheţată şi alte alimente cu indice glicemic ridicat produc, asupra creierului, un efect de dependenţă similar nicotinei conţinute în ţigări şi drogurilor din clasa A, cum ar fi heroina.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat în SUA, de către medici de la Boston Children’s Hospital, citat de Daily Mail.

Cum manipulează creierului

Cercetătorii au observat că aceste alimente stimulează acea parte a creierului resposabila de pofte şi „recompense”, creând dependenţe. De exemplu, în cazul unor alimente obişnuite, apropiate de starea lor naturală, cum ar fi legumele crude sau fierte, nu s-a observat această stimulare a creierului.

Într-o etapă a studiului, 12 bărbaţi obezi au fost împărţiţi în două grupuri egale: primului grup i s-a dat să consume un milkshake cu indice glicemic ridicat, iar celuilalt grup un milkshake cu aceeaşi aromă şi culoare, dar cu un indice glicemic scăzut.

După un interval de circa patru ore de la consumul băuturii respective, bărbaţii din primul grup au resimţit o foame excesivă, constatându-se că nivelul glicemiei în sânge scăzuse, activându-se şi acel centru din creier responsabil de dependenţe.

Pentru primul grup, dorinţa pentru a consumă încă o dată alimente dulci şi bogate în calorii a revenit, iar în cazul membrilor celui de al doilea grup această senzaţie nu s-a mai manifestat aceeaşi intensitate.

Aviz persoanelor obeze şi cu diabet!

Medicul David Ludwig, coordonatorul acestui studiu, recomandă limitarea drastică alimentelor cu indice glicemic ridicat, în special în cazul persoanelor obeze, pentru a putea fi ţinută sub control senzaţia de foame excesivă.
El spune că o dietă din care aceste alimente lipsesc cu desăvârşire este foarte bună şi pentru prevenirea diabetului.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției