văcean primaDirectoratul dezastruos al doctorului Alin Corneliu Văcean la Filarmonica Arad se apropie cu paşi mari şi repezi de un sfârşit lamentabil: surse oficiale au confirmat că evaluarea anuală a managerului Filarmonicii şi a manageriatului său s-a soldat cu un rezultat negativ, „doctorul” nereuşind să ia „notă de trecere”. „La Filarmonica Arad a avut loc evaluarea anuală, evaluare obliga­- torie prin lege. Managerul evaluat nu a primit notă de trecere. Conform legii, cel evaluat poate depune contestaţie. Managerul evaluat a depus contestaţia la care avea dreptul. Urmează analizarea contestaţiei şi soluţionarea ei, totul în limitele impuse de lege”, a declarat ieri, pentru Glasul Aradului, purtătoarea de cuvânt a Pri­măriei municipale, Corina Drăghici.
Aflat în cel de-al doilea mandat al său în fruntea instituţiei muzicale arădene, tânărul doctor Alin Corneliu Văcean se poate lăuda cu realizări  excepţionale, la care alţi diriguitori de instituţii muzicale din lumea largă nu ajung nici într-o viaţă întreagă.
Primele sale mari izbânzi ca manager au fost urcarea pe scenă ca dirijor – pornire re­tezată de orchestră, care a refuzat să mai evolueze sub bagheta-i, insultarea gravă a dirijorului timişorean Radu Popa (caz mediatizat la vremea lui), insultarea întregii prese arădene – motiv pentru care presa a intrat într-o lungă perioadă de tăcere totală faţă de Filarmonică, şi „circulara” pe care a emis-o pentru presă, circulară în care cerea „cu modestie” ca toată lumea să i se adreseze cu apelativul „doctore”.
Altă izbândă demnă de remarcat este încrâncenarea  de-a le socoti artiştilor câte ore şed pe scaune şi trag de  arcuşe ori suflă în muştiucuri, corolarul fiind imputarea că artiştii sunt şi profesori la Liceul Sabin Drăgoi.
Concedierea a doi instrumentişti este o altă realizare de excepţie a managerului-doctor. Cei doi instrumentişti şi-au căutat dreptatea în justiţie şi au şi găsit-o, Filarmonica fiind obligată să le plătească celor doi salariile pe perioada în care au fost şomeri fără voia lor, dar din voinţa de neînfrânt a doctorului-manager. Pe ace­eaşi linie, „picatul” dr. Alin Văcean l-a concediat pe un alt instrumentist (şi lider de sindicat care-i stătea în coastă cum îi stătea sula lui Ion Iliescu), Mihai Dogaru, deşi îi promisese cu martori că îl lasă să plece (deci că îi aprobă cererea de concediu fără plată). Procesul deschis de Mihai Dogaru se va judeca mâine, 7 mai, şi suntem nerăbdători să-i anunţăm concluziile.
În manageriatul doctorului Alin Văcean au părăsit orchestra simfonică prin demisie ori concediere următorii instrumentişti: Andreea Szenes (vi­oară), Traian Roman (vioară), Cristina Gyarmati (violoncel), Dorina Moldovan (oboi), Cris­tian Tuns (oboi), Corneliu Drăgoi (trompetă), Florin Dan (trompetă), Radu Cîrstulescu (corn), şi Mihai Dogaru (corn), concertele susţinându-se cu instrumentişti colaboratori în majo­- ritate studenţi.
Ultima mare ispravă a managerului evaluat negativ a fost modificarea programului Filarmonicii, respectiv impunerea celui de-al doilea concert săptămânal, sâmbăta. Urmarea este că zilele libere ale instrumentiştilor vor fi duminică şi luni, caz în care concertul de joia va avea „în spate” trei repetiţii, iar cel de sâmbăta numai două – efectul fiind că va scădea dramatic, până la dispariţie, calitatea actului artistic.
Realizările doctorului Alin Văcean în jilţul managerial al Filarmonicii sunt însă mult mai multe. Deocamdată e sigur că evaluarea „l-a luat de guler” mai rău decât îşi propunea el să-l ia pe colegul nostru ziarist Petre Don, şi că sunt speranţe ca Filarmonica să se însănătoşească după lunga perioadă de gripă doctorală. Mai este sigur că aşteptăm cu interes maxim rezultatul analizării contestaţiei şi pe cel al procesului de mâine cu Mihai Dogaru.

Recomandările redacției