Interviu cu Adrian Ţoca, primarul suspendat al comunei Hălmagiu

Primar Adrian Toca– Domnule Adrian Ţoca, tot mai multă lume spune că hotărârea subprefectului privind suspendarea dumneavoastră din funcţie a fost una absolut neîntemeiată şi abuzivă…
– Oamenii au cu siguranţă dreptate şi, în ceea ce mă priveşte, am deplină încredere în hotărârea instanţei de judecată. Consider că s-a făcut un abuz grosolan în legătură cu suspendarea mea, pe motive că nu au nimic în comun cu activitatea edilitar-gospodărească de la nivelul Primăriei comunei Hălmagiu. La alegerile locale, cetăţenii comunei noastre au votat, majoritar, pentru ca eu să le reprezint interesele în funcţia de primar al obştii. N-am fost numit de către domnul subprefect pentru această funcţie, ci am fost ales prin votul direct al cetăţenilor. Aşa stând lucrurile, nici nu este de mirare faptul că oamenii se întreabă despre cine, şi mai ales, de ce s-a interpus între ei şi alesul lor.
– Domnule Adrian Ţoca, hălmăgenii vorbesc prin cuvinte de laudă la adresa investiţiilor pe care le-aţi atras în comună. Nu cumva aici trebuie căutate şi motivele suspendării dumneavoastră?
– M-am gândit şi eu la acest aspect. Am discutat cu mai mulţi colegi primari din judeţ, mai ales cu cei care cunosc câte investiţii s-au făcut în comuna noastră, şi toţi mă invidiau pentru rezultatele obţinute. Mai în glumă, mai în serios, îmi recomandau să-mi iau concediu de odihnă în perioada viitoarelor alegeri, deoarece pentru mine cea mai valabilă campanie electorală sunt tocmai realizările obţinute în cele două mandate. Prin urmare, nu exclud posibilitatea ca în spatele suspendării mele să stea interese mărunte, de ordin politic. Vedeţi dumneavoastră, dincolo de laude, investiţiile făcute în infrastructură sunt, de departe, cele mai importante din întreaga istorie a comunei noastre. Când s-a mai pomenit ca la Hămagiu să fie toate străzile asfaltate, să existe reţea de apă şi de canalizate peste tot, podeţele şi rigolele să fie modernizate din temelii, iar şcolile, bisericile şi celelalte instituţii comunale să fie echipate la standardele cele mai înalte? Probabil că cei mai mulţi dintre competitorii mei au conştientizat faptul că nu mă pot învinge prin strategii şi prin oferte politice convenţionale şi, prin urmare, au recurs la metode extreme şi abuzive.
– Oamenii se mai plâng şi de faptul că lucrurile parcă au încremenit prin toată comuna. Ce-i drept, vine şi iarna, dar parcă şi-atunci se mai pun la punct unele şi altele…
– Este exact lucrul de care mă temeam cel mai mult. Nu se mai iau decizii majore pentru comună, deoarece nimeni nu mai are reprezentativitatea necesară pentru a face acest lucru. Nimeni nu se mai interesează de accesarea de fonduri europene, unde trebuie să faci studii de fezabilitate, să baţi pe la uşi şi să stai mai mult pe drumuri, decât prin birou. Fireşte, o decizie majoră pentru comunitate presupune şi un oarecare risc politic, risc pe care nimeni nu şi-l mai asumă. Pe de altă parte, prin această suspendare abuzivă a mea s-a creat şi un precedent extrem de periculos pentru primarii din judeţul Arad şi, de ce nu, un precedet periculos şi pentru democraţie. Nu se poate ca un primar ales în mod democratic de către cetăţeni, să fie suspendat pentru motive absolut derizorii şi interpretate într-un mod cât se poate de subiectiv. Fireşte, va urma şi o hotărâre a instanţiei – în care eu am toată încrederea – dar această hotărâre nu repară decât în parte lucrurile. Iar dacă eu îmi asum pe deplin hotărârea instanţei de judecată, o respect şi mă supun acesteia, trebuie să şi-o asume la fel şi cel care a provocat-o şi să suporte toate consecinţele care decurg de aici. Însă, ca să  închei, consider că prin această suspendare s-a încălcat nu în primul rând un drept al meu, personal, cât un principiu elementar al statului de drept.

Recomandările redacției