Interviu cu Aurel Bondor, primarul comunei Apateu

Gerul și nămeții au pus stăpânire pe județul Arad, în ultimele zile. În unele zone, stratul de zăpadă a ajuns să măsoare câțiva centimetri. Astfel, comuna Apateu, pe care am vizitat-o pentru o documentare, ne-a așteptat într-un veșmânt alb. Aici am stat de vorbă cu primarul Aurel Bondor, care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu. Edilul ne-a prezentat ultimele realizări și
ne-a vorbit despre proiectele de viitor.
– Domnule primar, având în vedere faptul că nu a trecut mult de la începutul anului, aș vrea pentru început să vorbim puuțin despre anul care tocmai a trecut. Cum l-ați încheiat?
– Pot să vă spun de la început că am încheiat anul 2017 foarte bine. Ce am avut prevăzut pe lista de investiții am finalizat în totalitate. În plus, am și majorat salariile la toți angajații Primăriei, începând cu luna iulie. Această operațiune a însemnat alocarea unei sume de 1,5 miliarde de lei vechi. Trebuie însă să știți că le-am mărit în limita bunului-simț, pentru a le putea suporta din bugetul local în așa fel încât să rămână bani și pentru investițiile din comună și în același timp să păstrăm întregul personal din cadrul Primăriei, dar fără să mărim taxele locale. De asemenea, trebuie să știți că nu avem datorii la nimeni. După cum vă spuneam, am avut investiții sificiente față de ceea ce ne-am propus.
– Puteți să ne spuneți câteva?
– Cu siguranță. Este vorba despre pietruirea unor străzi din cele trei localități, Apateu, Berechiu și Moțiori, realizarea a doi kilometri de trotuare, dotarea Căminului Cultura Moțiori cu aparate de aer condiționat. De asemenea, am început construirea unei capele mortuare în Apateu, lucrare care va continua și în acest an, când se va și finaliza. Mai trebuie spus un lucru foarte important pentru locuitorii comunei. Am realizat peste o sută de podețe, am pietruit două drumuri agricole, în Apateu și Berechiu, am dotat Căminul Cultural din Apateu și am montat instalația de încălzire centrală. În plus, am construit 94 de podețe pe DC 133 Apateu-Șepreuș, care permit accesul la proprietăți.
– Dar cu proiectele pe Programul Național de Dezvoltare Rurală cum stați?
– Am semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, prin PNDL, un contract care cuprinde două proiecte. Este vorba despre modernizarea străzilor în cele trei localități ale comunei, Apateu, Berechiu și Moțiori, pe o lungime de 9,5 kilometri, cu o valoare de 70 de miliarde de lei vechi și modernizarea iluminatului public în cele trei localități, lucrare în valoare de cinci miliarde de lei vechi.
– Pentru anul 2018 ce aveți în plan să faceți?
– Am primit o finanțare de la Consiliul Județean în valoare de două miliarde de lei vechi pentru continuarea lucrărilor la capela mortuară de la Apateu. Pe lângă această investiție, vom mai aloca șase miliarde de lei vechi de la bugetul local pentru realizarea de proiecte, construirea de podețe, pietruiri de drumuri, realizarea unui grup sanitar la școala din Berechiu, vom realiza aici și instalația de încălzire centrală și vom dota cu toate cele necesare grădinița din Moțiori. Per ansamblu, valoarea investițiilor din acest an se ridică la 83 de miliarde de lei vechi. Mai avem proiecte depuse pe fonduri europene la GAL Socodor, în valoare de două miliarde de lei vechi. De asemenea, comuna este inclusă în proiectul de canalizare care va demara anul acesta prin ADIAG Arad, valoarea acestuia fiind de șapte milioane de euro. În încheiere, mai trebuie menționat că după Sărbătorile Pascale, vom începe lucrările la construcția unei noi grădinițe cu program normal în Apateu.
– Vă mulțumim.

Sătenii își apreciază primarul

După terminarea documentării pe care am făcut-o la Primărie, am plecat prin comună pentru a sta de vorbă cu localnicii. Mulți dintre cei pe care i-am văzut în fața caselor aveau de lucru, având în vedere că a nins, iar ei trebuiau să curețe zăpada. „Ceea ce fac eu, ceea ce fac acum și alți oameni din sat, este de fapt o datorie a fiecărui cetățean, să-și curețe zăpada din fața curții, de la stradă”, susține Ioan Botaș, un localnic de 72 de ani. Întrebat cu privire la părerea pe care o are despre modul în care este condusă comuna, acesta a spus: „Ceea ce a făcut până acum și ceea ce face în momentul de față pentru noi domnul primar este un lucru foarte bun.  Este un om de caracter, gospodar și are toate calitățile pe care trebuie să le aibă un primar.” De altfel, și alți săteni cu care am stat de vorbă erau pe aceeași lungime de undă cu Ioan Botaș. „Un primar ca noi nu are nimeni din această zonă. Este un om care te respectă și ceea ce este foarte important, este un bun gospodar”, sus­ține și L.N., un alt localnic cu care am stat de vorbă.

Recomandările redacției