Explică tânărul investitor Ovidiu Palcu, din Sebiș, succesul afacerii sale

Sebis Palcu baza sport Chisindia porumb Palcu Bocsig Palcu produsePuțini investitori tineri sunt dispuși să discute despre felul cum au ales să demareze o afacere sau cum au trecut la alta. Majoritatea evită astfel de discuții, considerându-le ca făcând parte din amplul proces al „acumulării de experiență personală“.
Tânărul investitor Ovidiu Palcu, patronul firmei SC Inteco Holding SRL, la cei 37 de ani ai săi este o excepție din acest punct de vedere, fiind unul dintre cei dispuşi la unele confidențe. A ajuns să aibă prin muncă și perseverență o substanțială experiență de afaceri în câteva domenii.
Continuăm, astăzi, interesanta discuție pe care am purtat-o cu acest tânăr investitor despre teme actuale ale mediului de afaceri de la un anumit nivel.
– Am vorbit până acum de domeniile unde activați și de neajunsurile perioadei. Totuși, firma a câștigat o serie de licitații importante; cum ați reușit, care este „secretul“?
– După cum v-am explicat și data trecută, eu activez în principal în construcții iar acum și în agricultură. Nu mă dau în lături de la nici un contract, fac orice muncă pentru a câștiga bani. Apoi, am făcut investiții serioase și acum dispun de toată gama de utilaje necesare și în agricultură. Am lucrări multe pentru că ofer prețuri rezonabile și am dotări moderne. În plus, eu sunt în continuu studiu al pieții de oferte și dacă trebuie mă reorientez spre un alt domeniu care se caută la momentul res­pectiv. De pildă, uitați-vă acum ce frumoase culturi de porumb am pe terenurile pe care le-am cultivat. E adevărat cu agricultura mai și pierzi – trebuie să investești mult în avans – dar mie mi-a dat curaj începutul acestui an. Pe de altă parte, fiindcă am toate utilajele necesare – toate performante – atât în domeniul construcțiilor cât și agricol. Eu îmi pot permite fac lucrări de calitate la costuri minime; asta pentru că am redus drastic și cheltuielile interne. Acesta ar fi așa-zisul „secret“.
– Am înțeles că aveți câteva lucrări importante în curs de realizare, dar și unele finalizate. Dați-ne câteva exemple…
– La ora actuală sunt demarate câteva lucrări importante în diferite zone ale județului. Am în Semlac o lucrare: alimentarea cu apă potabilă, stație de tratare și forare de puț; este un proiect pe fonduri de Mediu. Am câștigat o licitație și am început, tot în acest an o lucrare la Covăsânț, cu finanțare prin Măsura 322, care prevede alimentarea cu apă și asfaltarea de străzi. Mai lucrăm și în cadrul unui proiect la Romsilva – un proiect tot pe Mediu: este un drum forestier realizat în Hășmaș care prevede podețe, lărgiri de drum, consolidări și lărgiri în zona de deal și mai sunt și altele, am enumerat doar câteva.
Un exemplu de lucrare executată de mine ar fi și Baza sportivă de la Chisindia – cu teren multifuncțional, ves­tiare, dușuri, chiar și încălzire centrală – fiind una dintre cele mai frumoase baze sportive din județ. Am mai finalizat un proiect de alimentare cu apă și stație de tratare cu sistem de monitorizare prin internet dar și forare de puțuri în orașul Ineu. Am finalizat un proiect de asfaltare a drumului Nermiș-Cărand, lucrare ce a fost câștigată într-o licitație făcută de Consiliul Județean. Am mai finalizat și un rezervor de 500 mc și rețea de apă în Gurahonț, lucrare ce a aparținut Companiei de Apă; astea ar fi câteva dintre lucrările în care am fost și suntem implicați.
– Cum reușiți să gestionați ambele activități astfel încât să aducă profit?
– La noi nu prea sunt timpi „morți“, cum se zice: când nu putem lucra în agricultură trecem la realizarea de prefabricate din beton, pentru diferite lucrări pe care le avem de executat. Numai așa am reușit să asigur continuu 56 de locuri de muncă: prin mecanizare și o bună organizare a activității, în func­ție de vreme și front de lucru. Sunt singurul autorizat să exploatez în Criș; alții care acționează o fac „la negru“, cum se zice, dacă mai exploatează. Mai am în vedere o stație de sortare a materialului scos din Criș. Pe de altă parte, eu nu am nevoie de tot felul de directori și directorași – ca în alte firme, care să-mi consume fondurile, pentru că eu consider că nu sunt rentabili. La ora actuală nu este utilaj în firmă cu care eu să nu știu să lucrez – ceea ce mi se pare un aspect normal, dacă vrei să ai profit.
– Spuneați ceva mai devreme des­pre aspectul de probabilitate din activitatea agricolă… La ce v-ați referit?
– În primul rând la condițiile meteo. De exemplu, vremea din această perioadă a fost mai ploioasă decât de obicei. Pentru mine aceste ploi au fost salutare: au venit chiar la timp, când a fost mai mare nevoie de ele și pot spune că… mi-au dat și mie putere. Se anunță o vară secetoasă, e drept, dar până acum nu a mers chiar rău: i-am dat porumbului – de exemplu, tot ce i-a trebuit iar ploaia a făcut restul. Cel din zona Bocsig este chiar foarte frumos; și culturii de grâu i-a mers bine.
Apoi trebuie să ai câteodată curajul să încerci și ceva nou. De exemplu eu vreau să plantez două hectare de căp­șuni din soiul „alba“, de mare productivi­tate. Deja am instalația de picurare – pentru că fără dotări nici aici nu merge – și din toamnă vreau să le plantez. Tot acum mă ocup și de cele 15 ha de teren pe care vreau să inființez o livadă de meri, din soiuri de cea mai mare productivitate și voi continua cu o livadă de peri – toți puieții fiind aduși din import.

  • ardelean spune:

    Acest Ovidiu Falca ete omul de casa si al CJA Arad ,relatia fiind coordonata de Dl. Dragan Cristian fost vice al CJA Arad actual director responsabil cu investitiile, unde acest Ovidiu Palcu si nenumaratele sale firme face legea in acest judet, unde deocamdata nimeni nu are curajul sa verifice aceste marsavii.
    In acelasi timp ar fi foarte interesantr ca justitia sa cerceteze modul in care acest Ovidiu Palcu exploateaza pasunea Composesoratului Sebis , relatiile dubioase ale acestuia cu Primaria Sebis , cu Clubul de fotbal patronat in mod dictatorial de Primarul Feies Gheorghe, exploatarile ilegale de balastru din albia Crisului Alb ,etc.

    Sper ca macar in ceasul al dousprecelea justitia sa se sesiseze

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției