fundatieÎntors de un an de zile acasă, profesorul american Paul E. Zarna nu şi-a ascuns intenţia de a prelua con­du­cerea Fundaţiei Moise Nicoară. Menirea fundaţiei este aceea de a sprijini elevii Colegiului Moise Nicoară prin diferite premii sau acordându-le burse în străinătate, însă şi de a publica lucrări ale profesorilor. Cum în ultima vreme activitatea fundaţiei a fost redusă simţitor, Paul E. Zarna şi-a manifestat intenţia de a o salva prin infuzii serioase de capital.
De la întoarcerea sa din Statele Unite, unde în ultimele două decenii a ocupat catedra de limbă spaniolă a „City Colleges of  Los Angeles“, Zarna a reuşit să tulbure serios apele în rândul celor implicaţi în fundaţie. A avut cel puţin patru audienţe la conducerea Colegiului Naţional Moise Nicoară şi alte nenumărate discuţii cu membrii fondatori şi actuala conducere a fundaţiei. Cel mai mult l-a deranjat însă atitudinea directorului Mircea Potocean, care a susţinut că nu are nici o tangenţă cu fundaţia.
„De patru ori am fost, fizic, la profesorul Mircea Potocean, directorul Colegiului Moise Nicoară, iar a cincea oară     i-am lăsat un mesaj la telefon, prin intermediul secretarei. De fiecare dată mi-a promis lista cu membrii fundaţiei, însă nu o am nici măcar în ziua de astăzi. Ulterior, am văzut că se dezice de această fundaţie. În aceste con­diţii, consider că domnul director ar trebui să îşi prezinte demisia din fruntea liceului, pentru că acolo ar trebui să ajungă cineva care să demonstreze mai multă implicare“, susţine Paul E. Zarna.
În replică, directorul Mircea Potocean, ne-a declarat că nu a înţeles niciodată cu exactitate dorinţele lui Zarna şi că „în luna mai au loc ale­geri pentru stabilirea conducerii fundaţiei, iar domnul Zarna poate să candideze liniştit din partea mea. Fundaţia este condusă de Gheorghe Herlo, care însă a ieşit de câţiva ani buni la pensie. Nu eu sunt şeful fundaţiei, eu nu am nici o tangenţă. Este frumos că profesorul Zarna încearcă să revigoreze activitatea fundaţiei, care într-adevăr nu funcţionează de câţiva ani, sau cel puţin funcţionează pe avarie, însă nu este frumos că spală rufele în public“.
Cel puţin 4 milioane de euro ar putea avea fundaţia
Paul E. Zarna este dezamăgit şi de activitatea fundaţiei în prezent. „Acolo se întâmplă foarte puţine lucruri. Din câte am înţeles, fundaţia are doar câteva milioane de lei în acest moment. Consider că ar fi trebuit să aibă cel puţin patru milioane de euro. Şi ca să vă demonstrez că nu fabulez, vă ofer un exemplu. Eu am întocmit un document prin care, după moartea mea, fundaţia putea să beneficieze de suma de 345.000 euro. Dezamăgit fiind însă că fundaţia a intrat pe linie moartă, mi-am retras banii. Suma poate reveni însă la fundaţie, dar cu mult mai mare. Banii sunt la un fond de investiţii, iar banii ar putea ajunge la câteva milioane de euro. Şi asta doar din partea mea! Nu mai pun la socoteală faptul că am diverse cunoştinţe care ar fi dispuse să in­­- vestească sume importante în fundaţie, cu condiţia să funcţioneze“, consideră E. Zarna.
Actuala conducere a fundaţiei, asigurată de Gheorghe Herlo, îl asi­gură însă pe Zarna de întreaga dis­ponibilitate. „Eu sunt dispus să co­laborez cu domnul Zarna, fără nici un fel de probleme. Este adevărat că în acest moment stăm rău cu fondurile, din cauza crizei, care ne-a lovit şi pe noi. De-a lungul timpului, prin această fundaţie am reuşit să premiem elevii şcolii care au obţinut rezultate deosebite şi avem o editură, cu ajutorul căreia am editat în trecut albumul şcolii, revista sau anuarul şcolii“, a declarat Herlo.
Totodată Horaţiu Hoară, director al liceului timp de mai bine de 11 ani, şi din ideea căruia s-a născut Fundaţia Moise Nicoară, consideră că „activitatea fundaţiei s-a diminuat pentru că partea financiară lasă de dorit. Fundaţia trăieşte din cotizaţii răzleţe şi o editură, care nu ştiu cât mai produce acum. Zarna vrea să o reînvie, însă sub preşedinţia sa. Scopul înfiinţării fundaţiei a fost acela de a stimula ac­ti- vitatea creatoare a elevilor şi a profesorilor din şcoală. Tocmai de aceea consider că ar fi normal ca fundaţia să fie condusă de cineva din conducerea şcolii“.

Recomandările redacției