amnistiereAmnistiţia fiscală crează forfotă în instituţiile arădene. Pentru cei care ar putea avea parte de scutiri de plată – bugetarii, pensionarii şi mamele, veştile sunt bune. Pentru instituţiile care se ocupă de aceste categorii – noile măsuri dau bătaie de cap, cu atât mai mult cu cât sunt interpretabile.

Potrivit ministerului Muncii,  „fiecare dintre cele două legi privind amnistiile fiscale, la pensionari şi mămici, au câte două dispozitive: un dispozitiv se referă la amnistia fiscală, la scutirea de la plată a debitelor constituite în curs, care se plătesc şi aici vorbesc de 12.500 mămici (…), în al doilea dispozitiv, restituirea, încă 8.000, de aceea am ajuns la 20.000 de mămici. În ceea ce priveşte pensionarii, primul dispozitiv se referă la scutirea de la plata debitelor care sunt în curs şi asta înseamnă 30.000 de pensionari, cu un cuantum de 65 de milioane lei, iar cei care au apucat deja să plătească şi intră în al doilea dispozitiv, respectiv restituirea, sunt 50.000 de pensionari, cu o sumă de 350 milioane de lei”

„Deocamdată, până când nu vom avea norme clare de aplicare pentru amnistierea fiscală nu pot să mă pronunţ vizavi de numărul pensionarilor arădeni care beneficiază de scutiri. În ceea ce priveşte, numărul de 50.000 de pensionari care vor beneficia de amnistiere fiscală cred că, deocamdată este vora de estimări. Vom face publice informaţii ce îi privesc pe pensionarii arădeni, de îndată ce lucrurile ne vor fi clare“, a spus Mihaela Vasil directorul Casei Judeţene de Pensii Arad. De menţionat că, la începutul acestui an, Casa Judeţeană de Pensii avea în evidenţă peste 117.600 de pensionari.

Prevederi complicate în cazul mamelor

Potrivit proiectului privind amnistierea, doar mamele care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit vor fi amnistiate, nu şi cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii.

Acesta mai prevede că, în situaţia în care pe perioada concediului pentru creşterea copilului, persoana îndreptăţită realizează venituri supuse impozitului în sumă de până la trei indicatori sociali de referinţă (ISR) anual, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă, iar drepturile încasate cu acest titlu nu vor mai fi considerate „drepturi necuvenite“, ca în prezent. De asemenea, dreptul la stimulentul de inserţie se va suspenda începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului şi solicită concediul pentru creşterea copilului. „Când s-au tăiat drepturi, nu s-a întâmplat din cauza funcţionarilor, ci a mămicilor, pentru că a fost greşeala lor. Deocamdată, pentru a nu se interpreta mai mult, nu pot să fac precizări vizavi de amnistiere“, a precizat Mihaela Bătrân, directorul Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Arad.

În situaţia în care, pe durata concediului pentru creşterea copilului, au fost realizate venituri peste nivelul stabilit (valoarea a trei ISR), recuperarea sumei încasate necuvenit se va calcula ca diferenţă între cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului încasate şi nivelul lunar al stimulentului de inserţie la care ar fi avut dreptul.

Cât priveşte numărul de indemnizaţii de creştere a copilului, plătite la nivel de Arad, acesta variază între 3.800 şi 4.000.

Proiectul privind amnistierea fiscală a pensionarilor și mamelor, precum și extinderea amnistierii la bugetarii a fost aprobat, marți de către Camera Deputaților. Proiectele au fost adoptate anterior de Senat şi vor fi trimise pentru promulgare.

 

Recomandările redacției