Peste 1.000 de controale fiscale au făcut inspectorii ANAF la firmele și instituțiile arădene, în decursul anului trecut. S-au identificat cazuri de evaziune și fraudă fiscală. În urma controalelor, Finanțele Publice au adus la bugetul statului peste 86 de milioane de lei – fonduri suplimentare.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad a expus la Prefectură o analiză a execuţiei bugetului general consolidat și indicatorii inspecției fiscale pe anul 2018. Subiectul a fost dezbătut în ședința Colegiului Prefectural de la începutul acestei săptămâni.

Astfel, după cum a arătat conducerea ANAF Arad, în decursul anului trecut, s-au înregistrat 1.117 de acțiuni de inspecție fiscală. Mai precis, contribuabilii arădeni au avut parte de sute de controale inopinate și inspecții fiscale generale.

„Inspecţiile fiscale efectuate au urmărit verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor de către contribuabili, respectării prevederilor legislaţiei fiscale şi contabile, verificarea sau stabilirea după caz a bazelor de impunere, stabilirea diferenţelor privind obligaţiile de plată, precum şi a accesoriilor aferente acestora“, a susținut Marius Drăgănescu, șef al Administrației Finanţelor Publice Arad

Insopectorii Finanțelor Publice au aplicat un număr de 336 de amenzi. Obligațiile principale achitate de către contribuabili, după controale s-au ridicat la 83.782 mii lei. „Cele mai multe nereguli depistate în urma controalelor au fost achiziţiile intracomunitare de bunuri fără documente legale. De asemenea s-a depistat declararea doar parţială a operaţiunilor derulate în vederea diminuării masei impozabile şi implicit a impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului; existenţa în gestiune a unor produse ce nu pot fi justificate cu acte de provenienţă şi transport. S-a acţionat pe linia monitorizării permanente a operaţiunilor comerciale derulate de operatorii economici, selectarea pentru inspecţie fiscală pe baza analizei de risc, supravegherea procesului de solicitare a rambursărilor de TVA. O direcţie de acţiune importantă o reprezintă prevenirea fraudei fiscale în faza de colectare forţată, referitor la intenţia unor contribuabili de a-şi diminua sau înstrăina patrimoniul“, a spus Marius Drăgănescu, șeful ANAF Arad.

Recomandările redacției