Atâta vreme cât se vorbește despre anticipate și despre votul în două tururi la primării, timpul trece fără ca presa și publicul să-și dea seama că problemele reale sunt în altă parte. Nu se mai vorbește despre economie, despre autostrăzi, despre spitale sau educație. Toată lumea se concentrează pe întrebarea dacă este sau nu vreun blat între PSD – PNL. Ceea ce, în realitate, nu are nicio relevanță. Relevant este că timpul trece în avantajul tuturor.
Ludovic Orban poate guverna liniștit la adăpostul procedurilor pentru anticipate. Se va face jumătate de an până la o presupusă dizolvare a Parlamentului, timp în care PNL va fi scutit de critici privind exercitarea guvernării. Asta îi va ajuta pe liberali să se prezinte în alegeri fără să deconteze costul guvernării, scrie evz.ro.
De partea cealaltă, PSD este și el avantajat de această discuție. Dincolo de presiunea care vine din teritoriu pentru a negocia cu PNL și de a evita cu orice preț alegerile în două tururi, social democrații se mai confruntă cu o provocare. Și anume, PSD trebuie să iasă din defensiva în care a intrat după căderea Executivului condus de Viorica Dăncilă. Este preferabil pentru social-democrați să vorbească despre anticipate și să se opună planului PNL decât să răspundă la cri­ticile privind „greaua moștenire” lăsată de guvernarea PSD. Noua temă oferă social- democraților muniție și suflu pentru a face opoziție credibilă în următoarele luni și pentru a recupera o parte din voturile pierdute în ultimii ani.
Discuția despre timpul pe care îl câștigă și PNL și PSD devine și mai relevantă dacă facem un calcul simplu. De la demiterea Guvernului Dăncilă au trecut 4 luni. În varianta optimistă, anticipatele pot fi organizate abia peste 4-5 luni de acum înainte. În total, aproape 9 luni. Însă asta doar dacă CCR funcționează ca un ceas elvețian și nu amână exagerat pronunțarea pe sesizările ce ar putea apărea fie din partea PSD, fie din partea UDMR. Dacă însă CCR amână sau constată neconstituționalitatea unor acte, atunci toată procedura se lungește cu încă vreo 2 luni. Curtea ar putea fi sesizată cu privire la faptul că noul guvern propus este exact la fel cu cel care a fost demis prin moțiune. CCR ar putea de asemenea să fie sesizată cu privire la constituționalitatea ordonanței prin care se reduce termenul pentru organizarea alegerilor de la 90 de zile la 50. Și astea sunt doar două dintre căile de atac care ar putea fi folosite de PSD.
În varianta pesimistă, cu toate întârzierile previzibile plus vacanța de august, anticipatele ar putea fi organizate abia în septembrie – octombrie. Adică la aproape un an de la demiterea Guvernului Dăncilă. Asta înseamnă că se vor fi adunat 10-11 luni de agitație politică pentru devansarea cu o lună sau două a alegerilor. Ceea ce este absolut ilogic dacă judecăm rațional, dar perfect justificat dacă judecăm politic.
La finalul acestui drum, toată lumea este mulțumită. Ludovic Orban reușește să evite capcana de a refuza anticipatele și de a intra în coliziune cu Iohannis. PNL rămâne cu toate pârghiile puterii (cu excepția legiferării excepționale, dar nu este o mare pierdere), dar nu plătește costul exercitării.
De partea cealaltă, PSD este și el mulțumit. O guvernare liberală plină ar fi vorbit, cel puțin până la locale, despre „greaua moș­tenire”. Faptul că discuția se mută spre antici­pate îi ajută pe social-democrați să iasă din defensivă și să atace pe o temă cu potențial de comunicare, dar fără mare relevanță politică. Pentru că adevărul este că anticipatele nu au mare relevanță pentru nimeni. Nu doar pentru oameni, dar nici măcar pentru cele două mari partide. Atâta vreme cât ele vor avea loc cu două luni sau, în cel mai bun caz, cu patru luni înaintea termenului normal, câștigurile unora și pierderile altora nu vor fi semnificative.
Singurii care pierd însă sunt USR și PLUS. Cele două partide vor constata în anul electoral 2020 că nu au niciun subiect de discuție. Lupta cu PSD este monopolizată de liberali, iar atacul la PNL ar fi un gest sinucigaș în condițiile în care Ludovic Orban a ajuns la palatul Victoria cu voturile USR.

Recomandările redacției