Aproximativ 11 milioane de documente au fost făcute publice, dezvăluind cum unii dintre cei mai bogaţi oameni de pe plantetă, printre care şi români, se folosesc de diverse scheme pentru a-şi ascunde averile, relatează Mediafax.

Potrivit informaţiilor oferite de BBC, documentele ar aparţine uneia dintre cele mai bine ascunse companii din lume, firma de avocaţi Mossack Fonseca din Panama. Aceştia arată cum Mossack Fonseca a ajutat diverşi clineţi în spălarea de bani, evitarea de sancţiuni ori a taxelor. Documentele arată legături către 72 de actuali sau foşti şefi de state, inclusiv dictatori acuzaţi de jafuri în propriile ţări.

Se pare că milioanele de documente au fost trimise către ziarul german Suddeutsche Zeitung cu ajutorul Consorţiului Internaţional de Investigaţii Jurnalistice, iar BBC Panorama este printre cele 107 organizaţii media din 78 de ţări ce au analizat documentele, identitatea sursei iniţiale rămânând însă un mister.

În plus, documentele arată un cerc condus de o bancă din Rusia, responsabilă de spălarea a peste un miliard de dolari, în care sunt implicaţi asociaţi apropiaţi lui Putin. Operaţiunea era condusă de Bank Rossiya, ce intră sub incidenţa sancţiunilor impuse anexării Crimeei de căre Rusia.

Ancheta „Panama Papers”, realizată de un grup de mass-media internaţionale şi care vizează modul de funcţionare a companiilor off-shore, menţionează mai multe personalităţi din fotbal, printre care Michel Platini, Lionel Messi şi un membru al Comisiei de Etică al FIFA, informează ziarul L’Equipe.

Un grup de mass-media internaţionale, coordonat de către Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie, a dezvăluit, duminică seară, faptul că mai multe personalităţi sportive, lideri politici, oameni de afaceri şi celebrităţi, beneficiază de sistemul de conturi off-shore, în paradisuri fiscale cu reglementări opace, pentru a-şi ascunde averile. Totuşi, folosirea companiilor off-shore nu este o practică ilegală.

Mai multe personalităţi din sport sunt menţionate în documente Panama Papers, inclusiv fostul preşedinte UEFA, Michel Platini, sau fotbalistul argentinian Lionel Messi, câştigătorul Balonului de Aur. Fotbalul este cel mai invocat sport în cadrul anchetei, dar 11 hocheişti din NHL şi cel puţin 5 jucători de golf au folosit companii off-shore pentru a-şi administra finanţele.

Potrivit unor documente care provin din arhivele firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, specializată în administrarea companiilor off-shore, a fost identificat cazul lui Juan Pedro Damiani, avocat şi membru al Comisiei de Etică a FIFA din 2006. Potrivit datelor L’Equipe, avocatul uruguayan asista, de asemenea, la crearea unor companii-paravan pentru operaţiuni financiare. Documentele arată că Damiani a lucrat cu trei dintre principalii suspecţi în scandalul de corupţie de la FIFA: Eugenio Figueredo, Hugo Jinkis şi Mariano Jinkis.

Potrivit Rise Project, omul de afaceri Vasile Frank Timiş s-a numărat printre românii care au apelat la avocaţii din Panama City pentru a demara afaceri pe teritoriul ţării noastre, la jumătatea anilor ’90. Vasile Frank Timiş a folosit firma Castle Europa Limited, înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack Fonseca, susţin junaliştii de la Rise Project ,care au făcut parte din echipa de investigaţii.

Recomandările redacției