cameraSituaţia în care se află Camera Agricolă – nefinanţată de o perioadă îndelungată a stârnit o tevatură politică. În timp ce angajaţii Camerei Agricole sunt neplătiţi de patru luni de zile, conservatorii spun că aceasta nu a fost rentabilă fiind susţinută din subvenţii din fonduri europene. Declaraţiile vin ca răspuns la apelul făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA), Nicolae Ioţcu care a cerut sprijinul Partidului Conservator pentru deblocarea finanţării. Reprezentanţii Camerei Agricole sesizează că aceasta a adus până acum încasări substanţiale la bugetul statului. După memoriul trimis la Ministerul Agriculturii de CJA, reprezentanţii Camerei Agricole au făcut un necesar pentru lunile în care nu au primit finan­ţare. Totalul se ridică la 180.000 de lei.
Săptămâna aceasta, Mircea Purcaru, preşedintele PC Arad a răspuns apelului făcut de preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, pentru găsirea unei soluţii pentru Camera Agricolă, fostă Consultanţă Agricolă. Răspunsul – a spus Mircea Purcaru a venit în urma unei discuţii cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.  Mircea Purcaru a spus că de la minister i s-a explicat faptul că, Camera Agricolă s-a susţinut din bani europeni. De asemenea, explicaţia pentru lipsa fondurilor a fost pusă pe seama noii legislaţii de reorganizare a unei noi Camere Agricole, care să fie mai mult a fermierilor. Practic, potrivit acestor explicaţii, de vreme ce Camera Agricolă pe vechiul sistem se desfiinţează, fondurile nu au cum să mai vină de la Ministerul Agriculturii. Mircea Purcaru a mai spus că, veniturile Ca­merei Agricole au intrat în conturile Consiliului Judeţean: „Ar trebui să se reorganizeze, conform Ordonanţei 58 din iunie 2013, dar ca să fie Cameră Agricolă ar trebui să repre­zinte nişte agricultori, nişte fermieri. Însă ei sunt în continuare tot un oficiu de consultanţă. Au avut venituri de 2,5 miliarde de lei vechi care au intrat în conturile CJA, în timp ce  salariile le erau plătite de minister”.
Acuze pe circuitul banilor
Pe de altă parte, Adam Alda, directorul Camerei Agricole susţine că declaraţiile făcute de Mircea Purcaru sunt neadevărate. Acesta explică că, până în prezent, Camera Agricolă a adus încasări la bugetul statului, contribuind astfel la propria finanţare. Acesta mai spune că alături de alte camere agricole din ţară, Aradul a trimis la Ministerul Agriculturii un necesar pentru cele patru luni neplătite. Vorbim nu doar de salarii, ci şi de bani pentru funcţionare, pentru utilităţi. „Conservatorii nu recunosc Camera Agricolă şi spun că noi am trăit din subvenţii. Camera Agricolă a trăit şi din fonduri proprii, şi de la minister fiind înfinţată la ini­ţiativa Uniunii Europene. Noi am avut venituri din cursuri, proiecte, consultanţă, bani care nu ajungeau în contul CJA. Banii ajungeau la stat, care, în funcţie de necesităţi completa cu bani pentru asigurarea funcţionării. Un consultant privat îşi bagă banii în buzunar, nu-i dă la stat, în timp ce noi am trimis tot la buget. Aşteptăm un răspuns în urma necesarului făcut la Ministerul Agriculturii, de noi şi alte camere din ţară“, a susţinut Gheorghe Alda.
În urma declaraţiilor făcute de Mircea Purcaru răspunde Adrian Ţolea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Acesta doreşte să clarifice situaţia existentă la Camera Agricolă Arad. „Consiliul Judeţean, prin pre­şedintele Nicolae Ioţcu, a ridicat această pro­blemă atât instituţional, printr-o adresă remisă ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cât şi uman, încercând să îi sensibilizeze pe consilierii judeţeni ai Partidului Conservator, dat fiind că au aceeaşi coloratură politică cu a domnului ministru. (…) Doresc să-i rea­min­tesc domnului Purcaru că era de datoria Ministerului Agriculturii să-i plă- tească pe aceşti oameni, iar Camera Agricolă a fost întotdeauna o instituţie a statului. Apoi, domnul Purcaru aminteşte de Ordonanţa 58 din iunie 2013, de reorganizare a Camerei Agricole, dar salariile sunt restante din aprilie, or este clar că această Ordonanţă nu se poate aplica retroactiv. Aş mai aminti faptul că declaraţia domnului Purcaru, cum că «…au avut venituri de 2,5 miliarde de lei vechi, care au intrat în conturile CJA, dar salariile le erau plătite de minister», este inexactă deoarece sumele încasate au fost depuse la Trezoreria Arad în contul Camerei, nu în conturile CJA. În concluzie, domnul Purcaru ar trebui să nu mai fie «avocatul diavolului» şi să încerce să-i ajute pe angajaţii de la Camera Agricolă, care sunt arădeni ca şi dumnealui, adică oameni care şi-au dat votul inclusiv pentru ca domnul Purcaru să ajungă consilier judeţean, deci să le reprezinte interesele“.
Pe fondul acestei probleme acute, demersurile pentru înfiinţarea noii Ca­mere Agricole, pe noua lege au trecut deja prin faza constituirii unui comitet de iniţiativă, care se va ocupa de alegeri.

Recomandările redacției