penitenciareFederaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) va iniţia acţiuni de protest care vor fi urmate de notificarea organismelor internaţionale, dacă Guvernul va continua să ignore obligaţia de a îmbunătăţi condiţiile de lucru în penitenciare şi de a asigura condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţii, se arată într-un comunicat de presă remis ieri Agerpres de conducerea FSANP.
„Sistemul penitenciar din Ro­mânia este cronic subfinanțat, iar condițiile din penitenciare sunt în con­tinuare — în pofida angajamen­telor politice — cele pentru care Ro­mânia a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Solicităm Guvernului alocarea urgentă a fondurilor necesare investițiilor în îmbunătățirea condițiilor de muncă. Există situații în care peste 50% din personalul unui penitenciar, conform cifrelor furnizate de către evaluările de medicina muncii, suferă de boli cauzate de mediul de lucru.               E vorba de boli cardiovasculare, afecțiuni neurologice, boli cronice pulmonare, afecțiuni dermatologice, afecțiuni gastrice și hepatice”, se arată în comunicat.
„La sănătate suntem privaţi de toate drepturile”
Deşi condiţiile de lucru din penitenciare sunt printre cele mai precare şi salariile sunt mici, angajaţii nu primesc niciun sprijin din partea statului. „La Sănătate suntem privaţi de toate drepturile. Nu se mai decontează chiar nimic. Suntem praf, distruşi”, spune Viorel Flonta, preşedintele Sindicatului „ProLex” din Penitenciarul Arad.
Nici banii pentru dotarea penitenciarelor nu sunt suficienţi. Conform bugetului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, mai puţin de 100 de lei pe lună sunt alocaţi pentru reparaţii curente la nivelul unui penitenciar, iar banii pentru utilităţi şi cheltuieli de funcţionare se speră că vor fi asiguraţi cu prilejul viitoarelor rectificări. „Suntem restanţieri şi la banii de echipamente. Ar trebui ca până pe 31 decembrie să se deconteze echipamentele pe anul în curs, ceea ce nu se întâmplă. Sperăm totuşi ca până la sfârşitul lui martie să fie echipate 3000 de cadre, restul se va face mai târziu”, a continuat Flonta, adăugând că această decontare, se face, de obicei, eşalonat.
Aradul stă bine la capitolul ore lucrate suplimentar
În ceea ce priveşte lipsa personalului, un risc major pentru siguranţa locurilor de deţinere la nivel naţional, motiv pentru care s-a ajuns la 300.000 de ore lucrate suplimentar, însă neacordate, ca atare, salariaţilor, liderul sindical subliniază că aceasta nu este o problemă la nivel de Arad, datorită unei foarte bune înţelegeri din partea conducerii. „Penitenciarul din Arad stă totuşi foarte bine, mai ales la acest capitol, faţă de altele din ţară”, a ţinut să precizeze Flonta.
Urmează ca sindicatele afiliate să se întâlnească în perioada următoare pentru a stabili o dată pentru începerea protestelor, în cazul în care Guvernul nu va reacţiona la solicitările FSANP.
(G.S.)

Recomandările redacției