Angajatorii care nu iau măsuri pentru protejarea angajaţilor pe perioada temperaturilor extreme sunt pasibili de amenzi usturătoare. Inspectoratul Teritorial de Muncă atrage atenţia vizavi de măsurile ce trebuie luate de şefii de firme, în perioada în care este foarte cald.

Patronii de societăți au obligații legale de protejare a angajaților. Angajații trebuie să beneficieze de controale medicale, pentru a verifica dacă condițiile meteo extreme nu le-au afectat starea de sănătate.

„Astfel, în cazul în care temperatura exterioară a aerului depășește +37 C sau corelat cu condiții de umiditate mare este atins acest nivel, angajatorii au obligația de a întreprinde măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă și pentru menținerea stării de sănătate a salariaților “, a susținut Ecaterina Isca, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

Se cere reducerea intensității și ritmului activităților fizice; alternarea efortului dinamic cu cel static și asigurarea ventilației la locul de muncă, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus locuri umbrite, cu curenți de aer;

De asemenea, angajații trebuie să primească câte 2-4 litri de persoană,  pe schimb și asigurarea dușurilor precum și a echipamentului individual de protecție.

„De asemenea, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi extreme, angajații vor fi examinați medical atât la angajare cât și periodic, favorizând astfel depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca în astfel de condiții.

În cazul salariaților cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate, se va avea în vedere reducerea programului de lucru sau schimbarea locului de muncă, dacă specificul activității permite acest lucru. Pentru prevenirea unor evenimente nedorite ce se pot solda cu victime, pe parcursul întregii perioade în care se vor înregistra temperaturi ridicate, inspectorii de muncă vor efectua controale la angajatori, pentru verificarea respectării obligațiilor legale pe care aceștia le au“, a mai susținut șeful ITM Arad.

Nerespectarea dispozițiilor legale în materie, constituie contravenție, amenzile aplicabile fiind cuprinse între 1500 lei și 2500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, infracţiuni, potrivit legii penale.

Recomandările redacției