Într-o atmosferă festivă, vineri, 25 noiembrie, Compania de Apă Arad a aniversat 120 de ani de alimentare cu apă în sistem centralizat.
Istoricul companiei precum şi investițiile realizate cu fonduri europene în ultimii ani au fost trecute în revistă de directorul Companiei de Apă, Gheorghe Bănăţean. Astfel, dacă în 1896 au fost racordate la reţeaua de distribuţie primele 60-70 de case din Arad, iar reţeaua măsura 34 de kilometri, în prezent, la sistemul de alimentare cu apă al municipiului Arad, inclusiv loca­lităţile învecinate sunt racordate 275 de mii de persoane, adică 97%, iar în judeţul Arad, operatorul deserveşte 118 mii lo­cuitori.
„Este datoria noastră să le mulţumim tuturor celor care au muncit sau muncesc în breasla noastră, suntem recunoscători pentru colabora­rea cu unităţile administrative teritoriale, cu colegii de breaslă din ţară dar şi din străinătate şi vrem să extindem recunoştinţa noastră către clienţii Companiei de Apă, care ne ajută să alegem cele mai bune atitudini şi proceduri”, a spus directorul Companiei de Apă Arad, Gheorghe Bănăţean
Primăria Orașului Arad a convocat în noiembrie 1891 o conferință specială consacrată dezbaterii problemei alimentării cu apă a orașului în urma căreia s-a luat decizia construirii uzinei de apă, în parte din fondurile primăriei iar în parte prin subscripție publică.
Pentru construcția Uzinei de Apă Arad au fost chemați la Arad antreprenorii englezi Meyer și Hughes care sosesc la Arad la data de 19 ianuarie 1892 iar la 15 iunie 1894 s-a semnat contractul pentru construirea primei uzine de apă din Arad. Lucrările au început doar un an mai târziu deoarece convenția primăriei orașului cu societatea antreprenoare a fost aprobată de către Ministerul de Interne de la Buda numai la data de 24 aprilie 1895. Iniţial  utilajul instalat putea asigura apa necesară pentru 40.000 de locuitori, iar cu unele adaptări ulterioare să poată alimenta chiar și  60.000 de persoane.Astfel s-a furnizat inițial 1643 mc/24h,apoi 2400mc/24h iar ulterior 3600mc/24h.
Primele puțuri săpate lângă râul Mureș au fost date în exploatare în luna noiembrie 1896 și au avut o adâncime de 40-41 metri, un diametru de 4 metri, fiind construite din cărămidă pe cuțite de fontă. Ele realizau un debit de 97 mc/oră.
Organele administrației locale au demarat în anul 1931 la reconstrucția Uzinei de Apă din Arad. Lucrarea a fost executată în întregime în regie proprie după proiectele elaborate de către inginerii și tehnicienii angajați ai uzinei.
Uzina a fost reconstruită pe fundația vechii clădiri, dar cu capacitate evident mărită în special datorită sistemului diferit de tratare al apei brute. După reconstrucție, la intrarea în ­funcțiune, Uzina de Apă din Arad avea o capacitate de 16.000 mc/24 h iar pomparea apei în rețea se făcea cu ajutorul pompelor centrifuge antrenate de motoare electrice.
Dezvoltarea puternică economico-socială a Municipiului Arad și creșterea populației a dus la necesitatea dezvoltării continue a sistemului de alimentare cu apă atât în municipiu cât și în localitățile din jurul Aradului, astfel că în anii 1970 s-a impus construcția Uzinei de Apă nr. 2 de pe Calea Șiriei, uzină cu capacitatea de 9.900 mc/h, cu 105 puțuri forate la adâncimi de 100-120 m, cu stație de tratare cu capacitate de 7.800 mc/h care corespunde necesităților din punct de vedere al parametrilor atât calitativ cât și cantitativ. Această uzină asigură alimentarea cu apă în Arad, precum și în orașele Curtici și Sântana și în alte 19 localități ale județului.

Recomandările redacției