Comuna Tauț este alcătuită din patru sate: Tauț – sat reșe­dință de comună situat la o distanță de 55 de kilometri față de municipiul Arad, Minișel, Minișu de Sus și Nadăș.
Fiind în a doua lună a lui 2016, am stat de vorbă cu primarul comunei Tauț, Gheorghe Pleșa atât despre ce s-a realizat în anul tecut cât și despre câteva obiective ale acestui an.
„Știți, întotdeaua este loc și de mai bine, dar în principiu sunt mulțumit de ceea ce am realizat anul trecut. Tot timpul am fost și sunt o persoană deschisă, cooperez foarte bine cu viceprimarul, contabilul, secretarul și Consiliul Local. Anul trecut am amenajat Piața Agroalimentară în Tauț, am făcut Centrul de Informare turistică, dar eu zic să vorbim despre ce vom face acest an.

Căminul Culural din satul Nadăș se va reabilita, va avea în componență și o bucătărie, toalete, izolare exterioară, se va pava drumul din fața căminului și Centrului Turistic, vom face punți pietonale, avem deja măsurători pe fostul Program 125 la drumurile agricole, pentru un drum agricol pe o lungime de 5 kilometri pe fonduri europene. Am alocat bani pentru centrala termică, dar prioritare sunt: asfaltarea străzilor și niște obiective care au rămas restante de anul trecut, aici vorbim de DJ 708 D. Mai avem în vedere modernizarea bazei sportive cu un teren sintetic și izolarea clădirii din parcul Tauț“.
Viceprimarul a accentuat unele obiective
După discuția purtată cu domnul primar, am stat de vorbă și cu Florin-Petrică Horga, viceprimarul comunei Tauț, care ne-a mai spus câte ceva despre obiectivele comunei și colaborarea cu primarul.
„Dacă este colaborare și înțelegere se pot face multe, eu cu domnul primar am o foarte bună colaborare, de foarte multe ori am luat multe decizii fără domnul primar atunci când a lipsit, dar eu imediat ce ne-am întâlnit i-am comunicat decizia luată de mine. Acum voi vorbi puțin și despre modernizarea comunei, în perioada care urmează, va fi montată o antenă de telecomunicații în comuna noastră, deoarece câteva sate nu au acoperire pentru telefonia mobilă. Așa cum spunea și domnul primar, vom moderniza toate străzile în Tauț plus două drumuri comunale. Spre localitatea Minișel 5 kilometri și la Minișelul de Sus încă 6 kilometri. Am mai propus asfaltarea unei porțiuni a drumului județean dintre Camna-Șilindia. Deci bugetul s-a votat fără vociferări, toți suntem pentru interesul cetățenilor“.
Tăuțenii au și nemulțumiri
Iată ce ne spune domnul primar, ca răspuns la faptul că am fost contactați de câteva zeci de cetățeni ai Tauțului.
„Potențialul turistic al comunei era susținut de Lacul de acumulare Tauț, cândva a favorizat dezvoltarea zonei tu­ristice și era de mare valoare și nu numai pentru localitatea noastră ci și pentru întregul județ. Aici s-a dezvoltat un sat de vacanță, lacul fiind elementul de atracție a zonei, fiind făcute investiții mari pentru construirea căsuțelor. Acum ne uităm la un loc sec de apă, din luna octombrie 2015. Acest lac fiind construit ca obiect strategic de interes național pentru comunele din aval. Este lacul cu cel mai mare luciu de apă din județul Arad. Acum este administrat de o firmă bihoreană: SC Camaro SA Oradea. Că nu este voie să se țină locul fără apă atâta timp: s-ar putea produce fisuri în zidul acestuia“.
Ce ne spun localnicii și unii arădeni
Consilierul local Nicolae Pleș spune: „Cei care au luat barajul în concesionare nu respectă nimic. Noi am pierdut tot: pescuit, comerț, vânzări de case. Înainte de a fi la aceștia era lume foarte multă, seara erau numai luminițe pe marginea barajului, la pescuit veneau din Arad, precum şi din jude­țele: Bihor, Hunedoara, Timiș, Alba. Ce să vă spun: era un vis“.
„S-au dus astea toate“ – completează doamna Floare Sprânceană din Arad. „Noi veneam la pescuit, aici era o minunăție, a fost și nu mai este de când au venit ăștia de la Oradea“ mai spune dânsa.
Dan Hriţean adaugă: „Nu era voie să rămână barajul fără apă în el: crapă zidurile și pe urmă este bai. Nu ai ce să te miri: de fapt asta e ce vezi și la televizor, e un lucru absurd să faci așa ceva“.
Și Mircea Geranu din Arad ne spune: „când am văzut starea barajului, m-am luat de cap; ce unii fac, alții distrug. Nu știu ce mai poate face domnul primar. Rămâne să vedem. Oricum, mă voi implica în acest turism“.

Recomandările redacției