Vara, pe caldura insuportabilă, pe stradă, am fost de atâtea ori stropit de „picătura perfidă”, ce se prelinge dintr-o țeavă de plastic, un apendice deschis al aparatului de condiționare montat pe fațada clădirii. De fiecare dată am șters cu dosul palmei picătura ce m-a nimerit pe obraz, am tras o înjurătură  și am trecut mai departe. Așa a fost până-ntr-o zi, când am fost stropit de unul dintre aparatele existente pe fațada Policlinicii Mari de pe Bulevard. Atunci, instantaneu, mi-am dat seama prin ce pericol trec. Atenție! Apa ce picură de sus, din țeava buji1aparatului de con­dițio­nare, provine din condensarea aerului din camera pe care o răcește. Ei bine, în acel aer plutesc aburii din respirația unui om bolnav, microbii, ori halena izvorâtă dintr-o măsea stricată, ori gazele de digestie rezultate din intestinul gros al omului, ori al vreunui câine, ori cine știe ce putori prezente accidental în aerul pe care-l răcește. Tot acest amestec de aer cu apă, cu microbii din respirația bolnavului, a pisicii, a câinelui etc. condensate  împreună cu vaporii de apă, toate împreună, constituie licoarea cea mai scârboasă. Avem atâtea asemenea aparate montate pe fațadele clădirilor, în majoritate incorect, ce picură de sus ori deversează pe trotuar făcând belți, noroi și prin uscare conținutul se ridică-n aer, apoi îl inspiră oamenii și ciclul se repetă mereu. În ultimul timp numărul acestor aparate a crescut vertiginos, la concurență cu co- fretele de gaz, curent electric, toate pe fațadele clădirilor.
Fațada clădirilor, iată o pro­blemă scăpată din mână de către administrație și de CLM. Un aparat montat pe fațadă, poate să aibă aprobare de la serviciul Arhitect Șef, poate să nu aibă, iar dacă proprietarul a găsit de cuvință să-l monteze pe fațada unui edificiu clasificat, este încălcare de lege.
În orașul Pecs, înfrățit cu Aradul,  aparatele de condiționare, la ve­dere, aproape lipsesc deoarece montarea unui aparat fără autorizație este interzisă. Acolo, celui ce solicită autorizație, Primăria îi dă și soluția de montare, în așa fel , să nu deranjeze aspectul clădirii.
În Arad se cunosc și s-au practicat mai multe modalități de mon­tarea aparatelor de condiționare, dar din păcate nu sunt cunoscute și aplicate. Spre exemplu, la clădirea de pe str. Horea, colț cu str. O.Goga acestea sunt montate pe acoperiș, iar în Palatul Finațelor și al Universității –Aurel Vlaicu – toate aparatele de condiționare se găsesc în podul clădirii.
Păcat, Aradul este sufocat de „dovezile de civilizație”, toate pe fațadele clădirilor. Iată, noi avem gaze naturale, noi avem aparate de condiționare, noi avem curent electric, televiziune și telefoane. La noi sunt ornamente,  în vreme ce Viena, Pecs, Timișoara ori Oradea, nu se laudă precum a facem noi în Arad.
La noi trebuie introduse și afișele, Atenţie cad picături din condiţionare. Feriţi-vă!

  • dan richard spune:

    problema condensului se poate rezolva usor, prin colectarea lui in interiorul cladirii intr-un hardau sau prin colectare la fel ca apa de ploaie.
    estetica este principalul inconvenient. dar acolo e greu, implica costuri mari.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției