pacVeşti bune pentru agricultori şi fermieri. De anul viitor, cuantumul unor subvenţii va creşte, iar unele scheme de plată vor fi simplificate. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură anunţă noile Politici Agricole Comune (PAC) care vor fi aplicate începând de anul viitor.
„După anul acesta, va intra în vigoare legislaţia noii Politici Agri­cole Comune, care va fi de o importanţă strategică pentru securitatea alimentară, pentru me­diu şi pentru echilibrul teritorial. Viitoarea Poli­tică Agricolă Comu­nă (PAC) continuă obiectivele gene­rale ale PAC, dar vine şi cu obiective noi, inovatoare, în ceea ce pri­- veşte acordarea plă­ţilor“, sus­ţine Gheorghe Alda, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervnţie pentru Agricultură Arad.
Noua Politică Agricolă Comună ar urma să reducă diferenţele dintre subvenţiile primite de agricultorii din diferitele state membre ale Uniunii Europene. Subvenţia la hectar, plă­tită din bugetul Uniunii Europene va ajunge în 2019 la o medie de 196 euro, faţă de 139 de euro cât este în 2013. Schema de plata unică pe suprafaţă – SAPS va fi menţinută în următorii ani. Se vor putea acorda Plăţi Naţionale Directe Complemen­tare  (PNDC) în condiţiile şi sectoa­rele pentru care s-au acordat aceste plăţi în anul 2013. Astfel, se va pu­tea continua aplicarea PNDC până în 2020, prin intermediul cărora fermierii pot beneficia de subvenţii suplimentare de la bugetul naţional. Vor fi acordate subvenţii pentru agricultura verde şi eco, 30 la sută din subvenţia la hectar urmând să fie destinată susţinerii acestor practici agricole pentru mediu. De asemenea, se va acorda o plată anuală tinerilor fermieri care au dreptul la o plată în cadrul schemei de plată de bază, ori a schemei unice de plată pe suprafaţă. Subvenţia la hectar pentru un tânăr fermier care îşi începe activitatea în domeniul agricol va fi mărită cu 25 la sută în primii 5 ani.
Noua PAC dă posibilitatea introducerii unei scheme de plată fixă simplificată pentru micii fermieri. Orice fermier poate participa la schema pentru micii fermieri, prin care primeşte o subvenţie anuală fixă cuprinsă între 500 şi 1.250 de euro, conform unor proceduri mult simplificate.
De anul viitor şi până în 2016, api­cultorii români vor beneficia de fonduri europene de peste 20 de mi­lioane de euro, prin Programul Na­ţional Apicol.

Recomandările redacției