asistatiZeci de mii nevoiaşi care se întreţin cu bani de la stat are judeţul nostru. În total, aproape 116 mii de arădeni primesc alocaţii, indemnizaţii, ajutoare sociale şi subvenţii. Lunar, de la bugetul de stat se scurg sume mari pentru asistaţii social. Într-o lună de zile, cei miile de asistaţi social din Arad au uşurat bugetul de peste 13,5 de milioane de lei. Totuşi, sezonul estival a scăzut uşor numărul asistaţilor social, întrucât din lista de ajutoare au lipsit cele pentru încălzire. În lunile de vară, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială nu a acordat subvenţii pentru încălzirea centrală, ori pe lemne sau gaz.

Conform Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Arad (AJPIS) Arad, în luna iulie a anului, 115.913 arădeni au beneficiat conform legii de diferite ajutoare, indemnizaţii şi alocaţii. Numărul asistaţilor social a scăzut însă faţă de acum câteva luni şi mai ales faţă de începutul anului când Aradul avea peste 120 de mii de asistaţi.

Din noiembrie 2013, AJPIS a avut în plată 6.149 de noi persoane, majoritatea locuritori din judeţ cu venituri mici, care primesc ajutoare financiare pentru încălzirea cu lemne. De asemenea, tot în toamna anului trecut au mai intrat în plată alţi aproximativ 2.400 de beneficiari la alocaţia de stat, tineri care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care mai erau încă la liceu. Pe perioada vacanţei de vară li s-a sistat alocaţia de stat dar, pentru că şi-au continuat studiile au reintrat în plată din toamnă. În consecinţă, miile de ajutoare de încălzire acordate în sezonul rece lipsesc acum, iar numărul total al asistaţilor este mai mic. În decembrie 2013, instituţia a avut în plată 120.395 de beneficiari de ceea ce se numesc generic, prestaţii sociale.

Numărul asistaţilor social, mai mic în sezonul estival

Trecând la o situaţie detailată, din cei aproape 116 mii de beneficiari, 79.070 au fost elevi care primesc de la stat alocaţii. Pentru aceştia, într-o lună de zile se plătesc aproape 4,7 milioane de lei. Mai departe, 3.852 de părinţi primesc de la stat indemnizaţii de creştere a copilului, iar cheltuiala se ridică pe o lună la aproape 3,5 milioane de lei. Dacă aceste două categorii sunt beneficiari de alocaţii, altora, cuvântul „asistat“ li se potriveşte mai bine. Este vorba de arădenii care primesc ajutor social (venit minim garantat), 3.852 la număr, care, teoretic se întreţin doar din această sursă de venit. Acestora AJPIS le-a plătit 734.360 de lei. Alte 2.260 de familii cu situaţie materială precară au primit în total 205.67 lei ca alocaţie de suţinere, garantată prin Legea 277 din 2010.

Drepturile persoanelor cu handicap, aici intrând indemnizaţie, buget, însoţitor şi ajutoare pentru persoanele care suferă de HIV sunt 25.587.  Pentru susţinerea persoanelor cu dizabilităţi în luna iulie, suma de la stat s-a ridicat la peste 3,9 milioane de lei. AJPIS a mai plătit aproape 500 de stimulente de inserţie şi 24 de subvenţii.

În total, potrivit situaţiei întocmite de Mariana Daniela Bătrîn, directorul Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială, în luna iulie, numărul asistaţilor social a fost de 115.913. Banii acordaţi acestora în total au fost 13,587 milioane de lei.

De menţionat că, în luna mai a anului, zeci de persoane s-au ales cu suspendarea indemnizaţiilor pentru că nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale.

România număra în 2013 peste 7 milioane de oameni care beneficiau de diferite forme de asistenţă socială. În ceea ce privește costul mediu pe beneficiar pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități în diferite categorii de servicii în sistemul public, acesta a variat între 1.500 de lei pe lună și 4.353 lei pe lună.

 

Recomandările redacției