bac

Nici un elev nu a fost eliminat de la prima probă scrisă a examenului naţional de bacalaureat, însă s-au înregistrat foarte multe absenţe. Un număr de 149 de elevi s-au decis să nu se mai prezinte la proba scrisă. Probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat naţional, sesiunea iunie – iulie 2015, se desfăşoară în 11 centre de examen, din care şapte centre de examen în municipiul Arad, respectiv patru centre în judeţ.

La această primă probă au fost înscrişi 3.205 candidaţi.

Elevii care au terminat liceul la profilul „Real” au primit o caracterizare a unui personaj din operele lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu la subiectul III, în timp ce absolvenții profilului „Uman” au primit, tot la ultimul subiect, un eseu despre relația între două personaje în romanul interbelic.

Absolvenţii de clasa a XII-a care au urmat cursurile de profil „Uman” sau „Pedagogic” vor primi la examenul de Bac 2015 subiecte mai dificile decât cei care provin din clasele cu profil real sau tehnologic.

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat 2015 dacă îndeplinesc următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

„Rezultatele vor fi afișate în 6 iulie, până la ora 12:00. Contestațiile trebuie să fie depuse până la ora 16:00, în aceeași zi, urmând să fie soluționate între 7 și 9 iulie, iar rezultatele finale să fie publicate în 10 iulie“, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Mâine, se desfăşoară a doua probă scrisă a bacalaureatului, la  Limba şi literatura maternă. La 1 iulie are loc proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă; pe 3 iulie are loc proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă, iar pe 7 iulie are loc afişarea rezultatelor (până la ora 12:00). În aceeaşi zi se depun contestaţiile, între orele 12:00 – 16:00. În zilele de 8-9 iulie are loc rezolvarea contestaţiilor, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe 10 iulie.

Un procent de 5% dintre camerele video de la bacalaureatul de anul acesta înregistează şi audio. Metodologia de organizare a bacului prevede că se interzice candidaţilor să intre în sala cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

La Proba C, din cadrul examenului de bacalaureat au fost înscrişi 2857 candidaţi, din care au fost evaluaţi 2768 candidaţi, iar 89 candidaţi au fost absenţi.

Conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, evaluarea competenţelor lingvistice s-a făcut prin trei tipuri de probe: proba de înţelegere a unui text audiat; proba scrisă şi proba orală.

Candidaţii au fost evaluaţi cu nivel de la A1 la B2, separat pentru fiecare din cele cinci competenţe prevăzute în Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi.

Recomandările redacției