cetÎntr-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că mai multe asociaţii de proprietari din municipiu riscă să fie debranşate de la utilităţi din cauza datoriilor pe care le-au acumulat. Potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) au fost făcute mai multe sesizări din partea unor asociaţii, care aveau acelaşi administrator, că s-au trezit că au restanţe, deşi au dat banii administratorului. „Am fost contactaţi, inclusiv telefonic, de mai multe asociaţii care sunt administrate de domnul Ştefan Lacsani. Domnia sa adminis­trează aproximativ 40 de condominii, unele dintre ele înre­- gistrând mai multe nereguli pe care ni le-au adus şi nouă la cunoştinţă şi în urma cărora s-a ajuns acum, în plină iarnă, până la debranşarea de la utilităţi”, se mai arata într-un comunicat de presă al ULALA. Con­- tactat telefonic, administratorul a recunoscut existenţa problemelor şi a promis că va face plăţile cât mai repede posibil.
Încep să curgă somaţiile
Asociaţiile care au datorii la CET au început însă să primească somaţii că vor fi debranşate, iar mulţi dintre locatarii buni-platnici au intrat în panică. „O doamnă ne-a sunat să ne spună că pe uşa blocului în care locuieşte a fost pusă o somaţie de debranşare venită din partea CET. Acum, reprezentanţii asociaţiilor ar trebui să-şi consulte extrasele de ROL de la furnizor, să vadă dacă au restanţe, care este valoarea acestora, în situaţia în care au restanţe, de când nu s-a mai plătit, iar cenzorii să ceară documentele asociaţiei pentru a le verifica integralitatea patrimoniului. Acolo unde situaţia îi depă­şeşte, pot veni la noi sau pot merge la Primărie pentru a solicita sprijin. Unde sunt restanţe, trebuie luate măsuri pentru recuperarea acestora, iar comisia de cenzori trebuie să-şi facă treaba, să controleze administratorii”, a declarat Dorina Lupşe. În continuare, aceasta susţine că administratorul care se ocupă de cele 40 de condominii nu ar fi depus la Biroul Îndrumare şi Control Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei balanţa asociaţiilor, astfel încât angajaţii res­pectivului birou ar fi trebuit să se autosesizeze.
Reprezentanţii Primăriei spun că au nevoie de sprijinul asociaţiilor
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei susţin că nu au nicio vină. „În cazul asociaţiilor de proprietari, controlul se poate face doar dacă asociaţiile ne pun la dispoziţie actele. Între administrator şi asociaţie este un raport de drept privat, astfel încât administratorul ar trebui controlat de asociaţie. Pentru informarea publicului, Primăria publică listele cu administratorii care au atestat profesional şi numele celor care li s-a retras atestatul profesional din cauza unor nereguli. Nu avem de unde să cunoaştem neregulile dacă nu suntem informaţi de asociaţii în primul rând”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Aceasta mai spune că este recomandabil ca administratorii să fie angajaţi în baza unor criterii stricte şi să li se ceară constituirea unui fond de garanţie.
14 asociaţii debranşate
În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii CET-H susţin că în ultimele luni au fost debranşate pentru neplată 14 asociaţii de proprietari din municipiu, care ulterior fie şi-au achitat restanţele, fie au so­licitat reeşalonarea datoriei. „Conform procedurilor legale, anterior debranşării pentru neplată, toţi clienţii rău-platnici sunt somaţi prin preavize de debranşare pentru plata datoriei sau eşalonarea acesteia. Lunar emitem preavize de debranşare pentru un număr de aproximativ 300 de clienţi, dintre care aproximativ 250 sunt asociaţii de proprietari/locatari”, susţin cei de la CET-H.
Preavizele de debranşare se trimit împreună cu facturile atunci când încep să se acumuleze datoriile care sunt mai vechi de 45 de zile.

  • Cetatean spune:

    Siatemul centralizat, asa cum este conceput in Arad si, proabil, in toata Romania, este 100% muribund. Este mentinut prin „respiratie artificiala”, adica din banii deturnati din alta parte. La Arad, din banii destinati investitiilor solicitate de Armata, pentru eliberarea Cetatii. Oricum, aceste fonduri deturnate pot numai „carpi” cateva gauri din sacul fara fund. In orice alta tara, cu capitalism real, nu este admisa restanta pe termen lung, asa cum ar fi dorit (sau au crezut ca merge !) cei care administreaza sistemul in municipiul nostru.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției