Picture 014 Picture 019 Picture 023 Picture 026 Picture 030 Picture 034 Picture 038 Picture 040Comuna Chisindia este o comună frumoasă, așezată într-un peisaj deosebit și care în ultima vreme a început să se trezească, parcă la viață, mai ales după amplele lucrări de modernizare de aici. De aceeași părere au fost și cei câțiva oameni de-ai locului cu care ne-am întâlnit și am vorbit. Comuna are trei sate: Chisindia (centru de comună), Păiușeni și Văsoaia.
În discuția purtată recent cu inginerul silvic Ionel Pașca, primarul comunei Chisindia, tocmai despre ritmul deosebit și întinderea acestor lucrări am dorit să vorbim. Că este așa am putut constata direct, văzând cât de mult au avansat lucrările de asfaltare din comună. Fiind mereu în mijlocul… vastului „șantier“, primul edil știa exact despre ce lucrări este vorba, deplasându-ne chiar la locul derulării acestora: la Văsoaia și Păiușeni.
– Domnule primar, descrieți-ne ceea ce am văzut în teren; despre ce lucrare este vorba?
– În plus față de ceea ce ați văzut nu am ce să mai spun despre lucrare. În câteva zile va fi legat asfaltul de la Văsoaia de cel din Chisindia. Ați discutat și cu oamenii, deci v-ați putut face o idee… E drept însă că trebuie făcute unele precizări de ordin tehnic. Executatrea acestui proiect – pe Măsura 322, a început în luna august. El prevede asfaltarea a două drumuri comunale: DC59 Chisindia-Păiușeni, de 10 km și DC60 Chisindia-Văsoaia, de 11 km. Deci drumul Chisindia-Păiușeni, este realizat pe o lungime de 8 km iar Chisindia-Văsoaia atinge lungimea de 8,5 km; eu zic că în ritmul în care se lucrează acum, în 3-4 zile asfaltarea va fi finalizată, numai să țină și vremea cu noi.
Tot în acest proiect este cuprinsă și construirea grădiniței cu program normal, obiectiv la care se lucrează din răsputeri, lucrările demarând în urmă cu trei săptămâni. Grădinița a funcționat în Căminul Cultural după care au mutat-o în clădirea școlii.
– Ce alte obiective mai aveți în plan?
– Mai sunt câteva. De exemplu aș mai vrea să adaug că tot în 2014 am început lucrările la sala de sport multifuncțională ce se va finaliza tot în 2015.
De asemenea, tot în urmă cu trei săptămâni am semnat la București un contract de aducțiune de apă, deci alimentare cu apă în comuna noastră, în valoare de 2,6 miliarde, finanțare nerambursabilă. Sper ca în anul viitor să finalizăm și acestă lucrare.
Mai vrem să începem și un alt proiect de asfaltare de străzi și canalizare în comună. Mai urmează spațiile verzi, trotuare și refacerea Școlii cu clasele I-VIII din Chisindia.
– Vorbind de zona Văsoaia: nu ați făcut o investiție mare pentru un sat cu puțini locuitori?
– Eu nu gândesc așa. Este o zonă cu un peisaj superb care are potențial turistic deosebit și, oricum, nu vreau să las să… „moară“ satul. Satul are 166 de numere iar „locuibile“ sunt 70 de numere, numai că mulți dintre aceștia sunt duși la Buteni, Târnova, Pâncota, ei vin însă și-și lucrează grădinile din Văsoaia. Eu sper că acum, după modernizarea drumurilor să vie cu drag acasă. Deja au venit aici oameni din Ineu, Arad, Timișoara, chiar și din străinătate: din Austria; se interesează dacă nu sunt terenuri de vânzare în acestă zonă  frumoasă.
– Am înțeles că ați avut și unele probleme vizavi de aceste proiecte. Cum comentați?
– Am avut unele probleme până am realizat ceea ce vedeți, e adevărat; începând de la Consiliul Local. Eu m-am dus cu propunerea acestă mare ca s-o rezolv, nu să dau înapoi; am rămas singurul din comună care am avut încredere în acest proiect pe Măsura 322, cu fonduri mari: 2,5 milioane de euro. Proiectul a fost depus în iulie 2009 și lucrarea am început-o în august 2014. Este o foarte mare realizare pentru mine și toți concetățenii mei; apreciez că au fost mulți și dintre cei care au apreciat de la început ceea ce voiam să fac.
Trebuie să conștientizăm că tot ceea ce am făcut acum lăsăm celor ce vor urma după noi. Acesta este și unul din rolurile primarului: să aibă o viziune largă, de ansamblu, pe o perioadă mai mare de timp și să gândească pentru toată comuna. Din acest punct de vedere consider că a fost de datoria mea să înving obstacolele apărute pentru a creea un prezent bun dar și o perspectivă bună de viitor pentru întreaga comună, pentru întreaga comunitate din Chisindia.
Opiniile oamenilor
Vederea asfaltului ce a ajuns la ei în sat le-a adus oamenilor bucuria pe fețe, indiferent de vârstă.
Bunăoară  nana Rușana, de 81 de ani, ne spune: „Îi mulțumim până la Dumnezeu domnului primar pentru ceea ce a făcut pentru noi, oamenii care mai suntem în Văsoaia. Tot s-a vorbit de acest drum de pe vremea doctorului Bârnețiu; cu vorba am rămas până azi, când, iată, și-a întors Dumnezeu fața către noi. Eu am trei fete la Arad. Ele își pun aici în grădină tot ce le trebuie pentru iarnă dar ajungeau destul de greu. Iarna eu mă duc la Arad la fete dar primăvara spre vară mă întorc cu drag aici, în satul meu. De-acum va fi mult mai ușor pentru toată lumea…“.
Și Ana Oprea, femeie de 68 de ani, ne spune cu bucurie cum s-a schimbat situația. „Noi aici trăim și avem tot felul de animale în gospodărie, nu putem merge în altă parte. Ceea  ce a făcut primarul nostru pentru văsoieni… apropae că nu ne vine să credem! Numai atunci când pășim pe acest asfalt vedem că e adevărat. Păcat că acum suntem cam bătrâni iar tinerii s-au cam dus pe la oraș. Poate acum, cu noile condiții, s-or mai întoarce. Să-i dea Dumnezeu sănătate domnului primar“ a spus femeia.
Deși n-a vrut să ne spună prea multe, și doamna Iuli Păiușan din Păiușeni a fost categoric de acord că este ceva deosebit ceea ce afăcut primarul pentru cele două sate: Păiușeni și Văsoaia.

Recomandările redacției