IMG_9592 IMG_9584 IMG_9029aaÎncă de săptămâna trecută, la firma SC Intecoholding SRL se încheia un capitol al activității și erau în curs de finalizare pregătirile pentru cel ce urmează, adică cele specifice sezonului de iarnă.
Ovidiu Palcu, patronul firmei SC Intecoholding SRL Sebiș ne enumera, într-o discuție purtată pe această temă, câteva din prioritățile momentului dar discuția a cuprins și alte aspecte ale activității acestei firme.
– Ați realizat deja pregătirile pentru sezonul de iarnă – mă refer la cele referitoare la deszăpezire? Nu e o grabă prea mare?
– Nu, de fel. Credeți că iarna ne întreabă dacă suntem pregătiți ori nu? Fiind sfârșit de noiembrie te poți aștepta să vie în orice moment. Prin urmare – după cum ați văzut când ați venit, împreună cu angajații mei am intesificat ritmul pregătirilor. Noi trebuie să fim pregătiți – și suntem, ca în fiecare an! –  să întâmpinăm iarna și zăpada cum se cuvine, fără probleme. Adică cu utilajele de deszăpezire pregătite de intervenție, pentru ca drumurile să fie bune, circulabile; atunci ne dovedim și noi faptul că suntem firmă serioasă. Și n-am avut probleme până acum dar nici nu dorim așa ceva.
– Ce efectiv de utilaje de interven­ție de acest fel aveți ?
– Numărul de autospeciale echipate cu lame, solnițe, răspânditor de material antiderapant este de 21; mărcile acestora sunt: Scania, Volvo și Mauri. Pe lângă ele mai avem și cinci încărcătoare frontale – cu ele încărcăm materialul antiderapant în autospeciale, două tractoare – pentru orice eventua­litate, un autogreder, o macara și un remorcher.
– Ce zone zone aveți în grijă, respectiv cu cine aveți încheiate contracte pentru deszăpezire?
– Am contracte cu Consiliul Județean Arad – pentru unele drumuri județene. Am o zonă destul de mare și totodată destul de grea; dar asta este situația. Am patru sectoare de deszăpezire: Ineu, Sebiș, Chișineu-Criș, Lipova.
– Atunci următoarea întrebare vine de la sine: care este situația apriovizionării cu materiale antiderapante? Aveți cele necesare, ați făcut stocul necesar?
– Evident. Am de toate în cantitățile necesare. De exemplu în cele patru sectoare am materialul antiderapant stocat deja. La sectorul Sebiș – de exemplu, am 1.100 tone de nisip și 80 tone de sare; la sectorul din Ineu am 1 950 tone de nisip și 125 tone de sare; la sectorul din Chișineu-Criș am 950 tone de nisip și 55 tone de sare; la sectorul din Lipova am 2 990 tone de nisip și 140 tone de sare. Acestea sunt cantitățile despre care v-am spus că le avem deja în cele patru depozite de unde ne ridicăm materialul antiderapant atunci când este cazul. Și vom mai aduce dacă vom constata că va fi cazul: nu suntem plafonați la o cantitate anume; cu natura nu te poți pune.
– În altă ordine de idei: știm că realizați lucrări și în agricultură. Care este rezultatul acestui an agricol, domnule Ovidiu Palcu?
– Din păcate agricultura este numai o… cheltuială. Dacă tragem linie și contabilizăm cheltuielile și apoi câștigul, cu agricultura suntem pe nicăieri. Mă refer de exemplu la prețurile la cereale; noi, când să le vindem, prețurile sunt mici dar prețurile la sămânță, îngrășăminte, combustibil sunt usturătoare. Asta e una din problemele grele; a doua este aspectul că nu ai unde să-ți vinzi produsul la preț real. Din aceste motive la noi sunt mulți oameni dar și investitori descurajați de agricultură! Și ar fi singura ramură economică care ar mai putea „mișca“ în sus economia românească. Eu am investit enorm în agricultură, după cum știți: în terenuri, în utilaje performante specifice agriculturii, în sămânță și în celelalte… necesare unei agriculturi moderne. Iar ce am recoltat: grâu și porumb, le am stocate în depozite deoarece au prețuri mici; și nici așa nu-i desfacere, așa că mai aștept.
– Aveți și activitate în construcții. Care este situația aici?
– La construcții? Nu sunt bani! Nu știu sincer ce mai merge bine în țara asta! Că trebuie să faci, totuși, ceva ca să poți supraviețui. Scumpirile apar de la o zi la alta; bani nu prea ai din ce să faci… Eu am investit atâția bani în utilajele agricole dar uite că ne dă în cap cu prețurile la diverse servicii, la combustibili… De fapt și cu prețul acesta mic nu avem desfacere la cereale. Chiar dacă producția agricolă nu a fost pe măsura așteptărilor, am avut recoltă destul de bună față de alți ani. oricum noi ne-am obișnuit cu situația că în agricultură e ca la loterie și nu trebuie să ne descurajăm De aceea și mai continuăm: așteptăm un an mai bun.

Recomandările redacției