mitingAproximativ 50 de arădeni s-au adunat, ieri, după-amiază în Piaţa Avram Iancu, pentru a protesta împotriva hotărârii de guvern de a exploata gazele de şist din ţară, fenomen care ar afecta atât agricultura, cât şi compoziţia aerului, apei şi solului.
Aproximativ 80 de ONG-uri au organizat manifestaţii în toată ţara, având loc proteste în aceeaşi zi, în peste 20 de oraşe. Protestatarii cer anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare, dezvoltare şi exploatare emise pentru Chevron, East West Petroleum şi Clara Petroleum. Procesul de a extrage gaze de şist se realizează prin fracturare hidraulică. În acest proces sunt folosite în jur de 60 de milioane de litri de apă, care nu poate fi filtrată pentru a putea fi refolosită.
Gazul metan şi alte substanţe cum ar fi benzen, tetrasodiu, etalină sunt cancerigene şi periculoase nu numai pentru om ci şi pentru floră, faună, agricultură, iar dacă aceste substanţe ajung în apă sau aer, pot fi foarte nocive. De asemenea, astfel de extracţii pot produce cutremure. În judeţul Arad, zonele prevăzute pentru extracţie de gaz de şist sunt Curtici şi Adea, o localitate aparţi­nând comunei Sintea Mare. „Dacă rămânem fără apă potabilă, ce va fi de noi? Noi suntem aici pentru că ne temem să nu ne scuture un cutremur, să avem şi alte necazuri de câte avem deja. Iar cei care-şi dau acordul pentru aceste lucrări, să iasă în faţa noastră şi să-şi asume faptele”, a declarat Cornelia Bercea, pensionară.
„Dacă vor exploata gaze de şist din Curtici, va trebui să ne mutăm de-acolo. Va deveni un oraş-fantomă, ca cele din western-urile ame­ricane. Deja Bârladul este programat pentru luna iunie pentru astfel de exploatare”, a declarat un alt protestatar.
Claudia Gavra

Recomandările redacției