Bugetul municipiului Arad pe anul 2014 a fost adoptat fără voturile Opoziţiei

bugetBugetul municipiului Arad pe anul 2014 a fost adoptat, miercuri, într-o şedinţă ordinară a Consiliului Local Municipal, 14 consilieri votând favorabil, în timp ce consilierii Opoziţiei au înregistrat şapte abţineri şi un vot împotrivă, neţinând cont de un program important de investiţii, programate să se deruleze în acest an.

Proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea Bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pe anul 2014 este, în mare parte, asemănător cu cel de anul trecut, însă noutăţile apar la capitolul “Investiţii”, fondurile, în acest an, fiind îndreptate, în mare parte, spre domeniul cultural. De asemenea, la capitolul investiţii s-au alocat bani şi pentru cofinanţările proiectelor care vor fi accesate cu fonduri europene, în exerciţiul financiar 2014-2020.

În acest buget se regăsesc şi proiecte de investiţii de anvergură pentru oraş, cum ar fi începerea lucrărilor de modernizare a noului Stadion UTA şi proiectul de reabilitare a faţadelor şi acoperişurilor clădirilor istorice din centrul oraşului.

După adoptarea bugetului, primarul municipiului Arad şi-a manifestat nemulţumirile cu privire a acest proiect.

“Faptul că doar 14 consilieri au votat pentru acest buget înseamnă că doar 14 consilieri îşi doresc un nou stadion pentru echipa UTA, îşi doresc investiţii în spaţiile verzi, în amenajarea de noi parcuri. Acest buget are şi două deficienţe majore. Nu sunt prevăzuţi bani pentru salarizarea cadrelor didactice până la sfârşitul anului pentru că nu ne-au fost repartizaţi aceşti bani de la Guvern. A doua deficienţă este că investiţiile în extinderea reţelelor de apă şi canalizare sunt blocate din cauza situaţiei de la Târnova, care împiedică implementarea etapei a doua din Masterplanul de Apă – Canal, făcând ca judeţul Arad să fie ultimul din ţară la acest capitol”, a precizat Gheorghe Falcă.

Edilul şef a mai adăugat că, în mare parte s-au păstrat direcţiile bugetului de anul trecut, cu excepţia faptului că banii alocaţi de Consiliul Judeţean Arad sunt mai puţini pentru că judeţul Arad a primit o sumă mai mică de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte investiţiile, primarul oraşului a mai spus că în acest an se vor aloca sume “consistente” proiectelor culturale, care au ca scop pregătirea candidaturii Aradului la competiţia pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene.

Majoritatea consilierilor municipali au ținut cont de unul din amendamentele USL în ceea ce privește distribuirea excedentului bugetar, iniţiat de consilierul liberal Florin Galiş. Astfel, a fost alocată suma de 80.000 lei, din care se va realiza studiul privind prevenirea şi monitorizarea bolilor oncologice şi a bolilor metabolice la nivelul municipiului Arad.

Scorul amendamentelor: 14-8 pentru Putere

Consilierii Opoziţiei au mai avut amendamente la proiectul de buget, majoritatea respinse, nereuşind să întrunească mai mult de 8 voturi “pentru”.

Astfel, prin vocea consilierului conservator Gheorghe Ghilinţă s-a cerut diminuarea sumelor alocate pentru amenajarea de spaţii verzi şi parcuri în oraş, diminuarea sumelor alocate pentru instalaţiile de irigat pe malul Mureşului, diminuarea sumelor alocate pentru îngrijirea câinilor comunitari, dar şi diminuarea sumelor alocate pentru întocmirea strategiei culturale a oraşului şi alte proiecte culturale şi alocarea banilor pentru reparaţii şcoli şi reparaţii străzi.

“Am solicitat şi în comisii să ni se spună de la ce parcuri, mai exact, să tăiem banii, de la ce locuri de joacă. Cred că este culmea ca în anul în care ne pregătim pentru competiţia Capitală Culturală Europeană să cerem tăierea banilor de la cultură. Cred că este culmea ca în condiţiile în care problema câinilor comunitari este una naţională să cerem să se taie banii destinaţi pentru câinii comunitari”, a explicat primarul.

Consilierii locali au mai aprobat şi proiectul de hotărâre privind repartizarea excedentului bugetar, fondurile fiind alocate pentru investiţii.