Cutremur la SIF 1: DIICOT investighează infracţiuni de manipulare a pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani

sif

UPDATE2: Cuzman a rămas şocat de cele auzite

Ioan Cuzman, fostul preşedinte al SIF 1 Banat-Crişana, susţine că nu are foarte multe date cu privire la cele întâmplate acolo, dar ceea ce se întâmplă acum afectează imaginea societăţii. „Fiind plecat de doi ani de acolo, nu cunosc concret ce s-a întâmplat. Mi s-a părut şocant ce am văzut că a apărut în presă. Numai simplul fapt că se vehiculează astfel de informaţii în mediul public e neplăcut. Aproximativ patru milioane de persoane sunt acţionari la SIF Banat-Crişana, iar când am condus eu instituţia am avut mare grijă ca astfel de lucruri să nu se întâmple. Timp de patru ani a fost o luptă împotriva majorării pragului de deţinere. Din păcate, trei arădeni au semnat o iniţiativă legislativă în acest sens, iniţiatorul fiind Ovidiu Marian, care nu se pricepea la astfel de probleme”, a declarat Cuzman. Acesta mai spune că a crezut că SIF-ul este într-o stare financiară bună, dar că a ţinut să precizeze că în ultimii doi ani nu s-au mai dat dividende.

Niţu arată cu degetul înspre fostul CNVM şi ASF

Conf. univ. dr. Adrian Niţu, fost membru al Consiliului de Administraţie al SIF 1 în perioada 1992-2006, fost deputat şi fost vicepreşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe susţine că s-a opus majorării pragului de deţinere la SIF-uri, dar acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unor presiuni venite dinspre mediul de afaceri care doreau să preia controlul SIF-urilor. Alături de Nelu Aristide Dragomir, Dan Ivan şi Simeon Murgu, Niţu a fostul unul dintre cei care au luptat, după Revoluţie, ca fostul Fond al Proprietăţii Private 1 devenit ulterior SIF 1 Banat-Crişana să aibă sediul la Arad. „Dacă SIF-urile sunt controlate nerespectând legea, se ajunge la cazuri extreme. FPP  Banat-Crişana a ajuns să aibă sediul la Arad în urma unor eforturi deosebite depuse în anii ´90. E păcat că o asemenea instituţie a ajuns în atenţia Parchetului. Acest fond, cu milioane de mici acţionari a ajuns pe mâna unor acţionari puternici cărora nici pragul de 5% nu le-a fost suficient, dacă se dovedeşte că au făcut operaţiuni pentru a-şi majora participarea. Fostul CNVM nu a luat măsuri când au fost semnalate primele depăşiri ale pragului de deţinere, care în urmă cu câţiva ani a fost de 1%. Acest prag a fost majorat printr-o lege adoptată în Parlament pe care nu am votat-o. Dacă şi acest prag a fost depăşit, ASF-ul ar fi trebuit să ia măsurile corespunzătoare”, a declarat Niţu.

 

 

UPDATE1: Potrivit presei centrale, surse din rândul anchetatorilor susţin că prejudiciul s-ar ridica la peste 60 milioane de lei.

Cine controlează SIF 1?

Conform site-ului propriu, Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana este condusă de Dragoş George Bîlteanu, care este director general şi preşedinte al consiliului de administraţie. În conducerea SIF mai sunt Ştefan Dumitru (vicepreşedinte, administrator neexecutiv, administrator neexecutiv), Ion Stancu (membru în Consiliul de Administraţie şi în Comitetul de Audit, administrator neexecutiv), Adrian Petreanu (membru în Consiliul de Administraţie şi administrator neexecutiv), Valentin Chiser (membru în Consiliului de Administrație, administrator neexecutiv, membru al Comitetului de Audit) şi omul de afaceri libanez Najib El Lakis (membru al Consiliului de Administrație, administrator neexecutiv).  Conform zf.ro. fiul acestuia din urmă, Ali H. Lakis ar fi demisionat vineri din conducerea societăţii.

Conducerea executivă este asigurată de Dragoş Bîlteanu, Gabriela Grigore (director general adjunct – Operaţiuni) şi Teodora Sferdian (director general adjunct – Dezvolatare).

Conducerea societăţii promite că va fi transparentă

În condiţiile în care am încercat să obţinem un punct de vedere din partea SIF Banat-Crişana cu privire la cele întâmplate, reprezentanţii societăţii ne-au trimis o adresă destinată Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Bursei de Valori Bucureşti. „SIF Banat-Crişana informează că în dimineaţa zilei de 8 decembrie a.c. s-a prezentat la sediul societăţii din Arad o echipă de ofiţeri din cadrul SCCO Arad, delegaţi de către procurorii DIICOT  din structura centrală în vederea efectuării unei percheziţii şi preluare de documente în legătură cu acţiunea DIICOT, anunţată prin comunicatul de presă din data 8 decembrie 2014. Informăm că la această oră este în curs operaţiunea de predare-preluare de documente, SIF Banat-Crişana punând l adispoziţia organelor de anchetă toate informaţiile şi documentele solicitate. În legătură cu situaţia menţionată mai sus, SIF Banat Crişana va face în continuare toate comunicările necesare în vederea informării corespunzătoare a acţionarilor şi potenţialilor investitori”, se arată în adresa semnată de directorul general adjunct Teodora Sferdian.

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat, luni dimineaţă, nu mai puţin de 31 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Ilfov, Arad şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani.
La sediul D.I.I.C.O.T – Structura Centrală vor fi aduse în vederea audierii 25 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 –2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat Crisana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora. În acest scop, suspecţii au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare.
“De asemenea, există suspiciuni că membrii grupului infracţional organizat s-au implicat şi în operaţiuni de manipularea pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12.09.2013, 13.09.2013 şi 16.09.2013 în cadrul Bursei de Valori Bucureşti. Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF BANAT – CRIŞANA SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa „deal”, preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale”, preciza structura centrală a DIICOT.
Anchetatorii au mai stabilit că beneficiarii acestor operaţiuni au fost chiar liderii grupului, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF BANAT CRIŞANA SA, prin deţinerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, iar acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Dacian Don

Lucian Şerban