Prima ediţie a Festivalului Internațional Logos „Arte și Har”, la Arad

festival

Peste 80 de copii şi tineri din judeţele din vestul ţării, dar şi din Republica Moldova, Austria și SUA, vor participa, la Arad, la Festivalul Internaţional Logos „Arte şi Har”, unde îşi vor pune în valoare aptitudinile în domeniul artelor.

Festivalul se va desfăşura în perioada 5 mai – 3 iunie şi este organizat de Arhiepiscopia Aradului, în parteneriat cu instituţii publice locale şi judeţene.

„Festivalul este dedicat copiilor și tinerilor, celor ce iubesc artele, tuturor acelora care se deschid sau celor care se bucură de ele sau chiar au primit darul divin al creativității. Festivalul este rodul parteneriatelor încheiate de Arhiepiscopia Aradului cu diverse instituții publice, locale și județene arădene şi se dorește a fi un eveniment al comuniunii și bucuriei, al deschiderii sociale, al asumării educative și al responsabilității pastorale în parohii”, a menţionat părintele arhimandrit Teofan Mada, vicar al Arhiepiscopiei Aradului, şi coordonator al festivalului, într-un comunicat de presă.

Acesta a mai adăugat că, la această ediție a festivalului vor participa 80 de copii și tineri talentați, îndrumați de 10 coordonatori de grup, cu aptitudini remarcabile în toate artele, din grădinițele, școlile, liceele, colegiile și universitățile din vestul ţării, cu invitați din Republica Moldova, Austria și SUA.

Festivalul va promova toate artele, de la muzică la teatru creștin, filmul artistic și documentar religios, promovând cunoașterea etosului biblic și patristic prin seminarii, simpozioane și conferințe publice, prin invitarea unor lectori din țară și din afară, care se dăruiesc problemelor și nevoilor sociale, artistice și culturale prezente ale tinerilor și familiilor, ale școlilor și ale universităților.

Deschiderea festivalului va avea loc marţi, 5 mai, la ora 18.00, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, cu manifestarea „Artele – cale a frumuseţii sublime”, la care vor participa 40 de copii din grădiniţele şi şcolile arădene. Invitată va fi Monic Prâlici din Republica Moldova.

Ediția din acest an a festivalului este este închinată ÎPS Timotei Seviciu, care a dovedit, prin deschiderea față de proiectele și parteneriatele pastoral-misionare, artistice, educative și sociale ale Centrului Eparhial, că are mereu și mereu o tinerețe spirituală.

Intrarea este liberă la toate manifestările.

 

PROGRAM:

5 mai, ora 18.00, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

„Artele – cale a frumuseţii sublime”, – muzică bisericească, muzică clasică, canto şi instrumentală, balade, tradiţii şi teatru creştin, invitată Monica Prâlici, Republica Moldova

6 mai, ora 18.00,  Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

„Artele – cale a frumuseţii sublime”, – muzică bisericească, muzică clasică, canto şi instrumentală, balade, tradiţii şi teatru creştin, invitate: Adriana Dogaru (pian) – Universitatea de Vest Timişoara, şi Iulia Iovănaş – vioară, Universitatea de arte Graz (Austria)

26 mai, ora 18.00, Sala festivă a Facultăţii de teologie „I.V. Felea” Arad

Sfinţii Atosului – Cuviosul Paisie Aghioritul, proiecţie de film şi dialog cu arhimandrit Teofan Mada

28 mai, ora 19.00, Sala festivă a Facultăţii de teologie „I.V. Felea” Arad

Dumnezeire şi umanitate în muzica bizantintă

Exemple muzicale şi dialog cu arhidiaconul Adrian Maziliţa

3 iunie, ora 19.00, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Drumul spre teologia mistică prin Sfântul Munte Atos

Invitat PS Alexander Golitzîn, prinţ şi episcop