Thailanda a declarant război Statelor Unite și Angliei în 25 ianuarie 1942

Când războiul a început în Europa, în anul 1939, Thailanda și-a declarat neutralitatea spre dezamăgirea Franței și Angliei.

Franța și Anglia aveau colonii de-a lungul Thailandei, și sperau să sprijine efortul tărilor aliate de a preveni Japonia să treacă pe teritoriul Pacificului, dar Thailanda a început să creeze o “prietenie“ cu Japonia, și să adauge în manualele școlare o hartă futuristă “o Thailandă mai mare“, atentând la teritoriul Chinei.

Primul mare conflict al Thailandei cu Aliații, a fost după căderea Franței în mâinile nemților și crearea guvernului marionetă de la Vichy.Thailanda a văzut asta ca o oportunitate ca să restabilească granițele cu Indochina Franceză. Guvernul Vichy a refuzat se acomodeze cu trupele thailandeze așa că trupele au traversat Indochina Franceză și a început bătălia cu trupele Franceze. Japonia a intrat în conflict de partea Thailandei și au folosit alianța politică cu Germania pentru a forța Guvernul Vichy să cedeze 21,000 de mile Thailandei.

În 8 decembrie 1941, japonezii au făcut o aterizare amfibie  spectaculoasă pe coasta Thailandei, pare a insulele Pacificului de Sud și a urmat raidurile aeriene la Pearl Harbor, Hawaii.

Aceste evenimente a dus la declarația de război din 25 ianuarie 1942, împotriva a Statelor Unite și a Angliei.

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni