Ofensiva Cataluniei

Ofensiva Cataluniei a fost parte a războiului civil din Spania. Armata naționalistă a început ofensiva pe 23 decembrie 1938 și au cucerit rapid Barcelona pe data de 26 ianuarie 1939.

Guvernul Republican a încercat să apere Barcelona, ordonând mobilizare generală a tuturor oamenilor până în 45 de ani și militarizarea industrilor. Cu toate aceste eforturi de a apăra capitala, linile defensive au căzut, fortele Republicane find depășite numeric. Aviatia Naționaliștilor bombardau în fiecare zi Barcelona(de 40 ori din 21 până în 25 ianuarie), atunci republicanii și-au dat seama ca le era imposibil să apere orașul.

Solchaga și Yague au ajun în Llobregat, la doar câțiva kilometrii distanță de vestul Barcelonei. Munzo Grandes și Garcia Valino au atacat Sabadell și Terrassa, și Gambara a avansat către Barcelona. Șeful Armatei Republicane, Rojo, i-a spus prim-ministrului Republican, Negrin, căfrontul a încetat să mai existe, astel încât guvernul a abandonat Barcelona după eliberarea prizonierilor, deasemenea o mare parte a populației din Barcelona plecând și ea din oras.

În 24 ianuarie, Garcia Valino ocupa Manresa și pe 25, avangarda  naționalistă ocupa Tibidabo, periferia Barcelonei.

Naționalștii au pus însfârșit ocupație pe Barcelona în data de 26 ianuarie, urmând cinci zile de jafuri și omorâri extrajudiciare.

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni